Prikaz knjige: Osiguranje – instituti, zakonski tekstovi, EU regulativa

dr.sc. Marijan Ćurković - 19.6.2017.
U izdanju Libertin naklade – biblioteka Pravo i zakoni, iz Rijeke, upravo je izišla iz tiska knjiga Osiguranje – instituti, zakonski tekstovi, EU regulativa, autora Berislava Matijevića iz Rijeke.

Autor Berislav Matijević je našoj osigurateljnoj čitateljskoj publici već dobro poznat: stalni je suradnik portala www.osiguranje.hr, ali i autor već tri pozamašne knjige iz oblasti osiguranja. Ako se njima doda i ova četvrta, koja ima 1364 stranice, onda se zasigurno može reći da je B. Matijević napisao najopsežnije djelo iz područja osiguranja na ovim prostorima. 

Knjiga, kao što i sam naslov kaže, sadrži, u prvom dijelu, razne odabrane teme, točnije obradu pojedinih instituta osiguranja, kao što su managament šteta u osiguranju, time managament u obradi šteta iz osiguranja motornih vozila, alternativne vještine u obradi i likvidaciji šteta, šteta i naknada iz osiguranja, odgovornost za štetu i osiguranje od odgovornosti, ugovor o reosiguranju, suosiguranje- ekonomski i pravni aspekti, podosiguranje, promjena uvjeta osiguranja, ništetnost odredbi o gubitku prava osiguranika na osigurninu nakon nastupanja osiguranog slučaja, pravo osiguranika na poptunu naknadu, subrogacija i regresi u osiguranju, obrada šteta iz osigguranja motornih vozila izmedju kvalitetne usluge i mala gestio osiguratelja, ugovor o osiguranju imovine – raskid, otkaz, odustajanje, zabranjeni sporazumi osiguratelja i autoservisa  u praksi suda EU, jamstvo-garancija za ispravnost prodane stvari i osiguranje, prestanak ugovora o osiguranju imovine, itd. Dakle, teme bez nekog reda i povezanosti, ili – kako sam autor kaže – metodom mozaične prezentacije. Radi se o agregiranju na jednom mjestu već prije objavljenih tema po raznim publikacijama (Svijet osiguranja, Osiguranje, portal www.osiguranje.hr, zbornici s raznih savjetovanja i sl.). Ipak, pored činjenice da su teme sada na jednom mjestu, u ovoj knjizi, vrijednost obradi daje i garniranje s nikad dostatnom sudskom praksom, što omogućuje orijentaciju u bespuću raznih praktičnih stajališta pojedinih pravnika u osiguranju, koja se najčešće čitaju kao zauzimanje garda prema osiguraniku ili oštećeniku u cilju obrane od zahtjeva za isplatu osigurnine ili naknade štete. Na kraju prvog dijela nalazi se i kazalo pojmova, što olakšava snalaženje u obradjenim temama.

Drugi dio je posvećen nacionalnim propisima iz oblasti osiguranja. Autor je nemali trud uložio pročistivši tekst Zakona o osiguranju i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Ta dva zakonska teksta u prilogu ovoj knjizi daju posebnu praktičnu vrijednost i potrebu da ju se drži na radnom stolu u svakodnevnim poslovima djelatnika u osiguravajućim društvima, odvjetnika, brokera i agenata,aktuara, vještaka i sl.

Treći dio posvećen je EU regulativi, pa ćemo kao prilog naći recentne tekstove  Direktive o distribuciji osigurateljnih proizvoda i usluga, Uredbe o dokumentima s ključnim informacijama za upakirane investicijske proizvode za male ulagatelje, Uredbe o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka, Direktive o platnim uslugama na unutarnjem tržoištu; Insurance Product Information Document – Motor Insurance i druge informacije.

Nema nikakve sumnje da je za ovakvo djelo valjalo imati strpljenja, upornosti i nadasve ljubavi praktičara (dvadeset godina u osiguranju!) prema istraživanju i kompariranju teorije i njenog funkcioniranja u svakodnevnoj osigurateljnoj praksi. Motiv pisanja i izdavanja ove knjige jeste želja autora da bude nazočan u vremenskom continuumu osigurateljne djelatnosti.  Skromno priznaje da je to ovom knjigom pokušao. Za izraženu sumnju da li je uspio mjesta nema, jer, obećava „Pokušat ću dok ne uspijem“. E pa, Bero, čestitamo sa željom da uspiješ nastaviti započeti niz !


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. IVANBABIC

  2.7.2017. u 21:58
  @GOSPODIN1
  to sto ste rekli za Berislava Matijevića je 100% točno, ali!
  Ali, kako Bero:
  - nije kadar sa političkim zaleđem
  - nije kadar sklon ulizivanju i pripovijedanju bajki
  to što je stručan i sposoban mu ne znači puno.
  Danas da bi bio "direktor" u Croatia osiguranju, ali i u drugim osiguranjima, trebaš biti priglup, nesposoban (poželjno je i da su ti se već zahvalili u nekom drugom osiguranju), dupelizac i da znaš lijepo i puno pričati gluposti.
  U svakom slučaju, o vlasniku Croatia osiguranja i njegovim vizijama i misijama u osiguranju, dovoljno govori činjenica da su takav kadar proglasili tehnološkim viškom i izbacili na ulicu!
  O nekakvoj socijalnoj osjetljivosti da i ne govorimo: čovjek ima troje malodobne djece.
 2. GOSPODIN1

  29.6.2017. u 22:09
  Bero Matijević, ili kako ga kolege nazivaju enciklopedija znanja o osiguranju, je stručnjak i znalac koji je po svojim kapacitetima višestruko premašio standarde znanja i prakse većine onih koji se bave osiguranjem u Hrvatskoj.
 3. Florio

  26.6.2017. u 15:00
  Berislav Matijević, čovjek koji je bez ikakve konkurencije trebao biti direktor Sektora šteta Croatia osiguranja ili po opsegu svog znanja i prema onome što sad imamo direktor Sektora neživota. Nažalost stručnjaci nisu prepoznati, možda baš zato što dolaze iz Croatia osiguranja.
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Dokapitalizacija Atos osiguranja s 1,2 mil. KM
 2. Hrvatski dani osiguranja 2017. godine
 3. Za opravdanost osigurateljevog regresa prema vozaču između štete i vožnje pod utjecajem alkohola mora postojati uzročna veza
 4. Zastara - regresno potraživanje od osiguratelja – kad je šteta prouzročena kaznenim djelom – primjena privilegiranog zastarnog roka (čl. 231. ZOO/05)
 5. Oduzeo zdravstveno milijunima Amerikanaca
 6. Platforme za financiranje malih i srednjih poduzetnika
 7. Europska komisija poduzela nove mjere za sprječavanje neodgovorne prodaje proizvoda osiguranja
 8. EIOPA objavila Smjernice za tzv. „execution-only“ prodaju
 9. Raste smrtnost zbog raka dojke u Hrvatskoj
 10. Prosječna plaća u Zagrebu iznosi 6853 kune, evo gdje se najviše zarađuje
 11. Otvorena je konferencija Intranslaw 2017.
 12. Burilović: Povećana kreditna aktivnost za dinamičniji rast BDP-a
 13. VIG novi tržišni lider na bugarskom tržištu
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

zeljka8 | 6.10.2017. 00:00:43
Financiranje novac od 7.000 € ima 100.000.000 € u 24 ili 48 sati od nova godina 2017 e-mail: zeljka.baletic@gmail.com??
zeljka8 | 5.10.2017. 23:58:43
Posuditi do 1,000,000 EURA (zeljka.baletic@gmail.com)
zeljka8 | 5.10.2017. 23:59:51
Financiranje novac od 5.000 € ima 900.000 €(zeljka.baletic@gmail.com)
zeljka8 | 5.10.2017. 23:59:52
Financiranje novac od 5.000 € ima 900.000 €(zeljka.baletic@gmail.com)