Prikaz knjige: Osiguranje – instituti, zakonski tekstovi, EU regulativa

dr.sc. Marijan Ćurković - 19.6.2017.
U izdanju Libertin naklade – biblioteka Pravo i zakoni, iz Rijeke, upravo je izišla iz tiska knjiga Osiguranje – instituti, zakonski tekstovi, EU regulativa, autora Berislava Matijevića iz Rijeke.

Autor Berislav Matijević je našoj osigurateljnoj čitateljskoj publici već dobro poznat: stalni je suradnik portala www.osiguranje.hr, ali i autor već tri pozamašne knjige iz oblasti osiguranja. Ako se njima doda i ova četvrta, koja ima 1364 stranice, onda se zasigurno može reći da je B. Matijević napisao najopsežnije djelo iz područja osiguranja na ovim prostorima. 

Knjiga, kao što i sam naslov kaže, sadrži, u prvom dijelu, razne odabrane teme, točnije obradu pojedinih instituta osiguranja, kao što su managament šteta u osiguranju, time managament u obradi šteta iz osiguranja motornih vozila, alternativne vještine u obradi i likvidaciji šteta, šteta i naknada iz osiguranja, odgovornost za štetu i osiguranje od odgovornosti, ugovor o reosiguranju, suosiguranje- ekonomski i pravni aspekti, podosiguranje, promjena uvjeta osiguranja, ništetnost odredbi o gubitku prava osiguranika na osigurninu nakon nastupanja osiguranog slučaja, pravo osiguranika na poptunu naknadu, subrogacija i regresi u osiguranju, obrada šteta iz osigguranja motornih vozila izmedju kvalitetne usluge i mala gestio osiguratelja, ugovor o osiguranju imovine – raskid, otkaz, odustajanje, zabranjeni sporazumi osiguratelja i autoservisa  u praksi suda EU, jamstvo-garancija za ispravnost prodane stvari i osiguranje, prestanak ugovora o osiguranju imovine, itd. Dakle, teme bez nekog reda i povezanosti, ili – kako sam autor kaže – metodom mozaične prezentacije. Radi se o agregiranju na jednom mjestu već prije objavljenih tema po raznim publikacijama (Svijet osiguranja, Osiguranje, portal www.osiguranje.hr, zbornici s raznih savjetovanja i sl.). Ipak, pored činjenice da su teme sada na jednom mjestu, u ovoj knjizi, vrijednost obradi daje i garniranje s nikad dostatnom sudskom praksom, što omogućuje orijentaciju u bespuću raznih praktičnih stajališta pojedinih pravnika u osiguranju, koja se najčešće čitaju kao zauzimanje garda prema osiguraniku ili oštećeniku u cilju obrane od zahtjeva za isplatu osigurnine ili naknade štete. Na kraju prvog dijela nalazi se i kazalo pojmova, što olakšava snalaženje u obradjenim temama.

Drugi dio je posvećen nacionalnim propisima iz oblasti osiguranja. Autor je nemali trud uložio pročistivši tekst Zakona o osiguranju i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Ta dva zakonska teksta u prilogu ovoj knjizi daju posebnu praktičnu vrijednost i potrebu da ju se drži na radnom stolu u svakodnevnim poslovima djelatnika u osiguravajućim društvima, odvjetnika, brokera i agenata,aktuara, vještaka i sl.

Treći dio posvećen je EU regulativi, pa ćemo kao prilog naći recentne tekstove  Direktive o distribuciji osigurateljnih proizvoda i usluga, Uredbe o dokumentima s ključnim informacijama za upakirane investicijske proizvode za male ulagatelje, Uredbe o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka, Direktive o platnim uslugama na unutarnjem tržoištu; Insurance Product Information Document – Motor Insurance i druge informacije.

Nema nikakve sumnje da je za ovakvo djelo valjalo imati strpljenja, upornosti i nadasve ljubavi praktičara (dvadeset godina u osiguranju!) prema istraživanju i kompariranju teorije i njenog funkcioniranja u svakodnevnoj osigurateljnoj praksi. Motiv pisanja i izdavanja ove knjige jeste želja autora da bude nazočan u vremenskom continuumu osigurateljne djelatnosti.  Skromno priznaje da je to ovom knjigom pokušao. Za izraženu sumnju da li je uspio mjesta nema, jer, obećava „Pokušat ću dok ne uspijem“. E pa, Bero, čestitamo sa željom da uspiješ nastaviti započeti niz !


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. IVANBABIC

  2.7.2017. u 21:58
  @GOSPODIN1
  to sto ste rekli za Berislava Matijevića je 100% točno, ali!
  Ali, kako Bero:
  - nije kadar sa političkim zaleđem
  - nije kadar sklon ulizivanju i pripovijedanju bajki
  to što je stručan i sposoban mu ne znači puno.
  Danas da bi bio "direktor" u Croatia osiguranju, ali i u drugim osiguranjima, trebaš biti priglup, nesposoban (poželjno je i da su ti se već zahvalili u nekom drugom osiguranju), dupelizac i da znaš lijepo i puno pričati gluposti.
  U svakom slučaju, o vlasniku Croatia osiguranja i njegovim vizijama i misijama u osiguranju, dovoljno govori činjenica da su takav kadar proglasili tehnološkim viškom i izbacili na ulicu!
  O nekakvoj socijalnoj osjetljivosti da i ne govorimo: čovjek ima troje malodobne djece.
 2. GOSPODIN1

  29.6.2017. u 22:09
  Bero Matijević, ili kako ga kolege nazivaju enciklopedija znanja o osiguranju, je stručnjak i znalac koji je po svojim kapacitetima višestruko premašio standarde znanja i prakse većine onih koji se bave osiguranjem u Hrvatskoj.
 3. Florio

  26.6.2017. u 15:00
  Berislav Matijević, čovjek koji je bez ikakve konkurencije trebao biti direktor Sektora šteta Croatia osiguranja ili po opsegu svog znanja i prema onome što sad imamo direktor Sektora neživota. Nažalost stručnjaci nisu prepoznati, možda baš zato što dolaze iz Croatia osiguranja.
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Nemamo dovoljno osiguravajućih modela, a muče nas i visoke kamate
 2. Polovica poduzetnika želi osiguranje kupovati online
 3. Sava osiguranje Crna Gora - dobit od 1,23 mil. eura
 4. Automobil što prije izvući iz vode i osušiti
 5. Wiener osiguranje VIG - Obilježavanje tjedna dopunskog zdravstvenog osiguranja
 6. Kako do naknade za štetu koja se dogodila u Italiji
 7. Ugovor o osiguranju osoba – osiguranje od posljedica nesretnog slučaja – bolnički dani (čl. 966. ZOO).
 8. Luksemburg privlači osiguratelje nakon Brexita
 9. Dionica Sarajevo-osiguranja ovog tjedna dobila na vrijednosti 20 posto
 10. Prototip inteligentne gume omogućuje povezivanje i razmjenu podataka
 11. Rusija: Premija osiguranja 8,3% veća u 2017.
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

vlaja | 16.2.2018. 17:17:14
Osiguranje usjeva i plodova
andrea_ | 14.2.2018. 08:55:10
nalet/udar divljači
atlantidica | 16.1.2018. 11:43:30
motor parkiran pored automobila, bura ga bacila na vozilo, da li šteta ide preko AO motora
jzbetovic | 6.1.2018. 10:01:06
Obvezno auto osiguranje - gubitak prava