Iz MUP-a objasnili zašto poslove registracije vozila sad rade privatnici, kažu da je tako jeftinije

Hina - 9.1.2018.
Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priopćilo je da je djelatnost Centra za vozila Hrvatske uređena u skladu s Ustavom i pravilima koje reguliraju tržište te da tehnički pregledi nisu poskupjeli.

Nakon tvrdnji da je Centru za vozila proširen "monopolistički položaj", u MUP-u ističu da je tehnički pregled i registracija vozila djelatnost koju je zakonodavac, zbog sigurnosti prometa na cestama, uveo kao zakonsku obvezu te se smatra djelatnošću od općeg interesa, a postojeći sustav tehničkih pregleda i registracije uveden je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama iz 1992. i ustrojen je po uzoru na njemački sustav koji je prihvaćen i kao europski model.

"Napominjemo da se i do sada u više navrata dovodilo u pitanje zakonitost odredbi kojima je MUP prenio javnu ovlast za obavljanje poslova tehničkih pregleda na Centar za vozila i HAK. Dosadašnji postupci koji su tim povodom pokretani nedvojbeno su potvrdili da su netočne i pravno neutemeljene tvrdnje kojima se poslove tehničkih pregleda vozila svrstava u tržišne poslove, pri čemu se navodi da u ovim poslovima postoji nedopušteni monopol", navode u MUP-u.

Ističu da je to potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja rješenjem od 23. svibnja 2017. te Ustavni sud Republike Hrvatske rješenjima od 20. rujna 2000. i 19. prosinca 2017.

U prilog tome navode i "očitovanje ministra unutarnjih poslova od 13. veljače 2017." (Vlahe Orepića) "kojim se napominje da se kod obavljanja tehničkih pregleda vozila ne može raditi o gospodarskoj djelatnosti, jer se u stanicama za tehnički pregled vozila ne prodaju usluge potrošačima niti se sklapaju obvezno-pravni poslovi".

"Na kraju još jednom ističemo da je osnovni razlog zbog kojega se išlo u ove zakonske izmjene pojednostavljenje postupka registracije vozila, odnosno obavljanja svih poslova vezanih za registraciju vozila na jednome mjestu. Na ovaj način policijske uprave i postaje su se rasteretile od ovih poslova i mogu se više posvetiti drugim poslovima iz svoje nadležnosti. Također, posebno ističemo i pozitivnu reakciju građana na ove izmjene, odnosno smanjenje vremena koje građani moraju utrošiti da bi obavili ove poslove", kažu u MUP-u.

Uz Centar za vozila Hrvatske d.d., poslove registracije radi još 41 firma

U opširnom priopćenju objavljenoj na MUP-ovoj internetskoj stranici navodi se i da uz Centar za vozila Hrvatske d.d. poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, na osnovi MUP-ova odobrenja, trenutno obavlja još 41 pravna osoba, u čijem sastavu posluju stanice za tehnički pregled.

Ističu kako je naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama jednaka na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te da ona nije rasla, kao i da se dio zarade koji pripada Centru za vozila i Hrvatskom autoklubu izdvaja za prometnu preventivu.

"Štoviše, novine su popraćene i smanjenjem određenih troškova pa je odsad prva registracija osobnog automobila jeftinija za 202 kune (zbog ukidanja obveze tehničkog pregleda za nova vozila), troškovi promjene vlasništva su manji 49,48 kuna plus ušteda od 50 kuna zbog ukidanja ovjere ugovora kod javnog bilježnika. Produženje važenja prometne dozvole radi popunjenosti je jeftinije 39,48 kuna dok je cijena produženja važenja prometne dozvole u stanicama za tehnički pregled, kao što je već objašnjeno, ostala ista – 92,24 kune. Usto od 1. siječnja je ukinut porez od pet posto na promjenu vlasništva i uvedena je pristojba koja će prosječno biti 50 posto manja u odnosu na porez", stoji u priopćenju.

Ponavljajući da je "suština ove reforme obavljanje svih poslova koji su povezani s registracijom vozila na istome mjestu", MUP iznosi podatak da je prije zakonskih izmjena kada su se "pojedini poslovi mogli obaviti i u stanicama za tehnički pregled i u policijskim upravama i postajama", takvu mogućnost koristio iznimno mali broj građana, u prošloj godini tek 0,66 posto.

"Kada se analiziraju takve brojke, a vodeći se načelom ekonomičnosti poslovanja MUP-a, očito je da nije bilo u interesu zadržati posebna radna mjesta u svih 20 policijskih uprava i 102 policijske postaje u RH, a kako bi se osigurala usluga za svega 0,6 posto njezinih korisnika."

"Treba spomenuti da su tehnički pregledi vozila na sličan način uređeni u brojnim europskim zemljama (npr. Savezna Republika Njemačka, Republika Irska, Švedska, Finska, i dr.) te da je sustav tehničkih pregleda u RH jedan od boljih u Europi", kažu u MUP-u.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. emilio

  1.2.2018. u 14:54
  pišeš gluposti, budi sposoban pa ti otvori stanicu...manje ljubomore a više rada!
 2. autose69

  12.1.2018. u 19:00
  Bila jednom jedna zemlja u kojoj su svi "s okusom vlasti na ustima" govorili neistine do te mjere da su, konačno, jedino sebe uvjerili kako govore istinu.
  KA portal: "Stanica za tehnički pregled Euroherc osiguranja d.d. obavlja najveći broj tehničkih pregleda i registracija na području Karlovačke županije...Unutar STP-a moguće je osim polica Euroherc osiguranja autoodgovornosti i autokaska ugovoriti i police svih ostalih vidova osiguranja kao što su osiguranje imovine od požara, provalne krađe i razbojstva, raznih vrsta odgovornosti kao i putnog zdravstvenog osiguranja."

  www.google.com - Stanice za tehnički pregled u HR - vlasništvo euroherc osiguranja = 39kom. LINK:
  https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_PU4E_xoT8YHmT6Sw8bHl5fXykw&hl =hr&ll =45.77374299999999%2C15.952481000000034&z=9

  www.agram.ba - "Agram d.d.
  je članica Koncerna Agram, koja se od 1999. godine bavi djelatnošću tehničkih pregleda vozila, prvo kao Hercinvesting d.o.o., od 2003. godine kao Agram d.o.o. a od 2006. godine kao Agram d.d..
  Na samom početku, Društvo je imalo samo 10 stanica tehničkog pregleda, dok danas u svom sastavu (u vlasništvu i zakupu) ima 30 stanica, od toga 26 u Federaciji BiH i 4 stanice u Republici Srpskoj, s tendencijom širenja poslovne mreže.
  Uz uslugu tehničkog pregleda vozila Agram d.d. pruža usluge homologacije vozila, certificiranja (atest) vozila te baždarenja tahografa. Tvrtka također pruža usluge posredovanja u osiguranju i registraciju vozila te pruža usluge uvoza opreme za labaratorije za baždarenje tahografa.
  Posebno ističemo visoki standardi uređenosti i opremljenosti naših poslovnih prostora, profesionalnost i ljubaznost našeg osoblja te lidersku poziciju na tržištu tehničkih pregleda vozila u BiH!

  www.crosig.hr 24.03.2009.
  "U Vukovaru je vodeća hrvatska osiguravajuća kompanija, CROATIA osiguranje d.d., svečano otvorila novu Stanicu za tehnički pregled vozila....
  Ovim stanicama upravlja CROATIA - TEHNIČKI PREGLEDI d.o.o., društvo osnovano 2005. godine kao tvrtka kćer CROATIA osiguranja d.d. s osnovnom djelatnošću pružanja usluga tehničkih pregleda i registracije vozila. Društvo upravlja s 19 stanica za tehnički pregled dok cijela Grupa CROATIA osiguranje posjeduje 30 stanica diljem Hrvatske. Preko 200 zaposlenika CROATIE-TEHNIČKI PREGLEDI d.o.o. izvrši godišnje prosječno 210.000 tehničkih pregleda,..."

  TSP su, bez sumnje, u najvećem broju, posredno ili neposredno, u vlasništvu osiguravajućih kuća!
  CVH propisuje kriterije potrebne za otvaranje TSP, nakon čega jedini ima pravo odabira kandidata?!
  Prema poznatim parametrima radi se o školskim primjerima sukoba interesa, klijentelizma i pogodovanja, no kako živimo na prostorima gdje je pravosuđe zapravo alat moćnika za ostvarivanje svojih ciljeva, a nikako u službi društva, onda je ova priča jedna kap u moru.

  Svaki komentar o ispravnom odabiru (po uzoru na druge zemlje u kojima sukob interesa klijentelizam i pogodovanje prolaze kroz "iglene uši" za razliku HR gdje je to pravilo ponašanja) ili o "ne daj bože" brizi za dobrobit vlasnika vozila, pada u vodu, bez obzira tko ga i iz kojih pobuda pokušava plasirati u javnost.
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. U kakvim se autobusima vozimo? Na tehničkom ih padne 23 posto
 2. Tržište osiguranja za prosinac
 3. Adriatic osiguranje vodeće u FBiH
 4. Cijene obveznog osiguranja vozila više ne mogu padati
 5. Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman panelist na CEE forumu u Beču
 6. Allianzov barometar rizika za 2019.: uz zastoje u poslovanju, vodećim rizikom za tvrtke prvi put pokazali su se i cyber incidenti
 7. Swiss Re pod pritiskom velikih šteta u četvrtom kvartalu 2018.
 8. EIOPA: Analiza troškova i performansi osigurateljnih i mirovinskih proizvoda
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila
Sju | 7.5.2018. 09:58:47
Autoguma i kasko osiguranje
Rollande | 23.4.2018. 19:08:38
Ponuda i finansiranje između privatne osobe
vlaja | 16.2.2018. 17:17:14
Osiguranje usjeva i plodova