Ukidanje ovlaštenja za zastupanje u osiguranju

dr.sc. Marijan Ćurković - 6.2.2018.
Naš čitatelj R.M. iskreno priznaje da je „...naplatio premiju osiguranja od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti od nekoliko osiguraniku i pritisnut financijskim problemom nisam na vrijeme uplaćenu premiju predao odnosno položio na račun osiguratelja za koga sam radio, što mi se nikada prije nije dogodilo... Bojim se da bi mi osiguratelj mogao otkazati suradnju iako sam kasnije svu primljenu premiju uplatio...i da bi me mogao prijaviti HANFI koja bi mi mogla ukinuti ovlaštenje za rad kao zastupnik osiguranja....Je li moj strah opravdan i što mi je činiti jer mi se posao zastupnika dopada, a i jedini mi je zasada dostupan“. 

Posao zastupnika osiguranja reguliran je strogim propisima Zakona o osiguranju i na temelju njega donesenim pravilnicima koje donosi upravo HANFA. Prema odredbi čl. 415., st. 3. sadašnjeg Zakona o osiguranju, Hanfa će ukinuti ovlaštenje za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju ako zastupnik u osiguranju „...teže prekrši dobre poslovne običaje i pravila struke“. Naravno, netko mora toj HANFI prijaviti kršenje pravila struke i dobrih poslovnih običaja, u koja svakako spada i obaveza zastupnika da naplaćenu premiju od osiguranika položi na račun svoga nalogodavca – osiguratelja kojega zastupa. Pretpostavljamo da će to učiniti osiguratelj kojega je R.M. zastupao. No, do toga saznanja HANFA može doći i neposredno, vršeći reviziju poslovanja zastupnika ili po prijavi neke druge zainteresirane osobe. Ako se to dogodi, rješenje o ukidanju ovlaštenja za obavljanje posla zastupanja u propisanom postupku donosi HANFA. Zastupnik kojemu je tako ukinuto ovlaštenje za zastupanje u osiguranju ne može dobiti novo ovlaštenje o obavljanju poslova zastupanja dok ne proteknu tri godine od dana pravomoćnosti rješenja o ukidanju ovlaštenja za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. zoran13

  8.2.2018. u 22:06
  INKASO V SVOJ ŽEP

  Na Kozini je delala predstavnica zavarovalnice, ki je opravljala vsa zavarovanja avtomobilske odgovornosti, med drugim tudi za kamione in tem tudi kasirala. Takrat informacijska tehnologija ni bila še tako razvita, kot je danes. Zavarovancem je kasirala celotni znesek v gotovini, na zavarovalnico pa je pošiljala narejene police za obročno plačilo. En čas je šlo odlično in posel je cvetel, do takrat, ko so nič hudega sluteči tovornjakarji začeli dobivati opomine, da niso plačali zavarovalne premije. Doma pa so imeli police s potrdili o plačilu celotne premije v gotovini, ko so prišli do predstavnice zavarovalnice in o dogodkih obvestili dotično zavarovalnico, so ukrepali in jo odpustili. Praviloma je potrebno oddati denar in zavarovalne police na zavarovalnico v roku 24 ur, saj se z današnjo tehnologijo plačil in postopkov, takoj ugotovi vsak zamik plačila.
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Požar u Rijeci - Hoće li se za nadoknadu novca teretiti neoprezni radnik?
 2. Troškovi prirodnih katastrofa srezali dobit Swiss Rea u 2017.
 3. Izvješće s Radionice o novom uređenju prava putnika u autobusnom prijevozu
 4. Wiener osiguranje VIG - promjene u Upravi društva
 5. Hanfa sudjeluje u obilježavanju Tjedna prava potrošača
 6. Osigurani rizik i osigurani slučaj
 7. Hanfa opet upozorila na kriptovalute
 8. SPS dobio sudski spor protiv Dunav osiguranja
 9. Mjesečno izvješće za siječanj 2018.
 10. Allianz bilježi vrlo dobre rezultate i predlaže 5-postotni rast dividende
 11. Osiguranje imovine – automobilski kasko – obveza obavješćivanja osiguratelja o nastupanju osiguranog slučaja (čl. 941. ZOO/05)
 12. Automobil kao najopasnije oružje – svaku četvrtu nesreću skrivi vozač usporen lijekovima
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

vlaja | 16.2.2018. 17:17:14
Osiguranje usjeva i plodova
andrea_ | 14.2.2018. 08:55:10
nalet/udar divljači
atlantidica | 16.1.2018. 11:43:30
motor parkiran pored automobila, bura ga bacila na vozilo, da li šteta ide preko AO motora
jzbetovic | 6.1.2018. 10:01:06
Obvezno auto osiguranje - gubitak prava