EIOPA pokrenula tematski pregled o uporabi Big Data na tržištu osiguranja

Osiguranje.hr - 11.7.2018.
Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) pokrenulo je 6. srpnja 2018. tematski pregled na razini Europske unije, a u vezi s uporabom Big Data od strane društava. Ovaj tematski pregled nastavak je na raniji međusektorski pregled uporabe Big Data od strane Europskih nadzornih tijela (ESA) objavljen u ožujku ove godine (pregled dostupan ovdje).

Svrha tematskog pregleda je prikupiti empirijske dokaze u vezi uporabe Big Data od strane društava za osiguranje i posrednika duž čitavog lanca vrijednosti, odnosno pri određivanju cijena, preuzimanju rizika, razvoju proizvoda, upravljanju štetama, prodaji i marketinškim aktivnostima. Naglasak je posebno stavljen na tržišta osiguranja motornih vozila i zdravstvenih osiguranja.

Tematski pregled sadržavati će analize potencijalnih koristi i rizika koji proizlaze iz uporabe Big Data, kako za industriju tako i za potrošače. Posebice, procjenjivati će se novi poslovni modeli i problemi vezani uz kvalitetu podataka, kao i utjecaj na financijsku uključenost i pošteno tretiranje potrošača kroz tehnike profiliranja potrošača te detaljnije procjene rizika.

Prikupljati će se podaci vezani uz nove tipove i izvore podataka kao i analitičke alate rastuće razine sofisticiranosti koje koriste društva za osiguranje i posrednici.

Tematski pregled provoditi će se u uskoj suradnji s nacionalnim nadzornim tijelima s ciljem obuhvaćanja najmanje 60% tržišta osiguranja motornih vozila i zdravstvenog osiguranja svake od država članica. Kvantitativni i kvalitativni ulazni podaci sakupljat će se od tržišta osiguranja, udruga potrošača te nacionalnih nadzornih tijela tijekom srpnja i kolovoza tekuće godine. Objava ključnih zaključaka planirana je u prvom tromjesečju 2019. godine.

Upitnik koji EIOPA planira dostaviti nacionalnim nadzornim tijelima, udrugama potrošača i reprezentativnom uzorku društava za osiguranje dostupan je na stranicama EIOPA-e.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. RS: Premija osiguranja premašila 111 milijuna maraka
 2. Profesionalac vozi autobus s pedesetak putnika na redovnoj liniji s 2,56 promila alkohola u krvi. Osigurateljni položaj im pogoduje
 3. Pomorsko osiguranje – osigurani slučaj – interes na predmetu osiguranja (čl. 685. PZ)
 4. Triglav Grupa kupuje slovensko društvo za upravljanje imovinom ALTA Skladi (ALTA Fondovi)
 5. Koliko su ceste uzrok nesreća
 6. John Hanckok uključuje praćenje navika vježbanja u sve proizvode životnih osiguranja
 7. Kako kod dobrovoljnog osiguranja od odgovornosti podijeliti osigurani iznos na više oštećenika
 8. Grawe za ostatak dionica Atosa spremno platiti 92.000 KM
 9. Hrvatske ceste su 13. najkvalitetnije na svijetu
 10. Mjesečno izvješće za kolovoz 2018.
 11. Adriatic osiguranje vodeće na tržištu FBiH u prvih osam mjeseci 2018.
 12. Europsko tržište auta živnulo u inače uspavanom kolovozu
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

Sju | 7.5.2018. 09:58:47
Autoguma i kasko osiguranje
Rollande | 23.4.2018. 19:08:38
Ponuda i finansiranje između privatne osobe
vlaja | 16.2.2018. 17:17:14
Osiguranje usjeva i plodova
andrea_ | 14.2.2018. 08:55:10
nalet/udar divljači