Gubi li ministrica pravo iz osiguranja

dr.sc. Marijan Ćurković - 11.3.2019.
Nesreća, pa makar i prometna, u kojoj sudjeluju javne osobe, posebno one iz vlasti, odmah postaju hit medija i društvenih mreža, a i komentari po portalima odišu nekom zluradošću, očekujući da će takvi sudionici nesreće imati štetne posljedice. Oni u vlasti – ostavku ili smjenu. Nije drukčije ni sa nesrećom koju je doživjela jedna aktualna ministrica. Pažnju je izazvala ne toliko nesreća, već činjenica da ministrica nije imala važeću vozačku dozvolu. Vjerojatno je da je vozačku dozvolu imala, ali  je zaboravila produžiti njenu valjanost. S gledišta osiguranja, pitanje je da li i u takvom slučaju osiguranje pokriva nastalu štetu ili će se „...po običaju ministrici progledati kroz prste...“(V.O.). 

Ne ulazeći u okolnosti nastanka prometne nesreće i odgovornosti ministrice (i njenog osiguratelja) za štetu, što se tiče osigurateljnog pokrića, treća oštećena osoba (ovdje: ozlijeđena djevojčica) ima pravo na naknadu pretrpljene štete u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima o odgovornosti za štetu i naknadi štete. Činjenica da štetnik nema važeću vozačku dozvolu činjenica je koja se ne tiče treće oštećene osobe. A štetnik/osiguranik, gubi li pravo na osigurateljno pokriće i ima li osiguratelj pravo regresa nakon što plati štetu trećoj oštećenoj osobi? Slučajevi gubitka prava iz ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti taksativno su nabrojeni u Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. U čl. 24. Zakon, st. 1. , t.  2. I 3.,određeno je da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja „ako vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće vrste i kategorije“ , te „ ako mu je vozačka dozvola oduzeta ili je isključen iz prometa ili ako mu je izrečena zaštitna mjera upravljanja vozilom određene vrste ili kategorije ili mjera prestanka važenja vozačke dozvole- odnosno zaštitna mjera zabrane uporabe inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske“

Legalno upravljati motornim vozilom može samo vozač koji ima važeću vozačku dozvolu (čl. 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), a osoba koja upravlja vozilom kad mu istekne važenje vozačke dozvole čini prekršaj za koji se predviđa sankcija od 1.000,00 kuna ( čl. 196., st. 5.) Zakona o sigurnosti prometa na cestama). 

Naravno, ugovorom o (obveznom) osiguranju od automobilske odgovornosti određeni su uvjeti osigurateljnog pokrića. No, kako su odredbe čl. 24. O gubitku prava iz osiguranja kogentne, svi osiguratelji u svojim uvjetima ponavljaju odredbu Zakon o obveznim osiguranjima u prometu po kojoj vozač gubi pravo iz osiguranja ako upravlja vozilom i uzrokuje štetu u vrijeme kad nije imao važeću vozačku dozvolu. Istekla vozačka dozvola je nevažeća vozačka dozvola. Nekada je u standardnim uvjetima osiguranja od automobilske odgovornosti bio dodatak (a vjerojatno na te uvjete misli i naš čitatelj VO): vozač nije gubio pravo ako je zaboravio produljiti valjanost vozačke dozvole, a nezgodu uzrokovao u vrijeme kad još nije izgubio pravo na produljenje. No, situacija je sada drugačija: istekla vozačka dozvola znači gubitak prava iz osiguranja i pravo osiguratelja na regres prema štetniku (ograničen na maksimalno 12 prosječnih neto plaća u Republici Hrvatskoj  prema zadnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Hrvati troše na osiguranje tri puta više nego građani BiH
 2. Nezgoda u dvorištu privatne kuće – osiguratelj odbija isplatu štete
 3. Odgovornost za štetu - naknada imovinske štete – utvrđivanje stvarne štete – pojedino davanje – po propisima o mirovinskom osiguranju (Čl. 163. ZMO)
 4. Percepcija vozača: Ovo su glavni uzroci prometnih nesreća kod mladih i starijih vozača
 5. Hrvatsko tržište osiguranja: napokon oporavak
 6. Insurance Europe: Godišnje izvješće 2018., 2019.
 7. Najmlađi osiguravatelj u BiH povećao kapital za 250 tisuća KM
 8. Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH primljeno u članstvo Insurance Europe
 9. Savjetovanje u vezi s nacrtom Pravilnika koji se donosi temeljem Zakona o osiguranju
 10. Triglav: Mali dioničari traže veću dividendu
 11. Dioničarima ljubuškog Agrama dividenda 15 KM po dionici
 12. Trkači u rekordnom roku prikupili 50.000 kilometara za djecu s invaliditetom
 13. Mjesečno izvješće za travanj 2019.
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA
andrea_ | 27.3.2019. 13:26:08
telefonski pozivi stranakama drugih osigurajavajućih kuća
NJ | 23.3.2019. 12:32:20
Odšteta za pješaka
stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila