Gubi li ministrica pravo iz osiguranja

dr.sc. Marijan Ćurković - 11.3.2019.
Nesreća, pa makar i prometna, u kojoj sudjeluju javne osobe, posebno one iz vlasti, odmah postaju hit medija i društvenih mreža, a i komentari po portalima odišu nekom zluradošću, očekujući da će takvi sudionici nesreće imati štetne posljedice. Oni u vlasti – ostavku ili smjenu. Nije drukčije ni sa nesrećom koju je doživjela jedna aktualna ministrica. Pažnju je izazvala ne toliko nesreća, već činjenica da ministrica nije imala važeću vozačku dozvolu. Vjerojatno je da je vozačku dozvolu imala, ali  je zaboravila produžiti njenu valjanost. S gledišta osiguranja, pitanje je da li i u takvom slučaju osiguranje pokriva nastalu štetu ili će se „...po običaju ministrici progledati kroz prste...“(V.O.). 

Ne ulazeći u okolnosti nastanka prometne nesreće i odgovornosti ministrice (i njenog osiguratelja) za štetu, što se tiče osigurateljnog pokrića, treća oštećena osoba (ovdje: ozlijeđena djevojčica) ima pravo na naknadu pretrpljene štete u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima o odgovornosti za štetu i naknadi štete. Činjenica da štetnik nema važeću vozačku dozvolu činjenica je koja se ne tiče treće oštećene osobe. A štetnik/osiguranik, gubi li pravo na osigurateljno pokriće i ima li osiguratelj pravo regresa nakon što plati štetu trećoj oštećenoj osobi? Slučajevi gubitka prava iz ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti taksativno su nabrojeni u Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. U čl. 24. Zakon, st. 1. , t.  2. I 3.,određeno je da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja „ako vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće vrste i kategorije“ , te „ ako mu je vozačka dozvola oduzeta ili je isključen iz prometa ili ako mu je izrečena zaštitna mjera upravljanja vozilom određene vrste ili kategorije ili mjera prestanka važenja vozačke dozvole- odnosno zaštitna mjera zabrane uporabe inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske“

Legalno upravljati motornim vozilom može samo vozač koji ima važeću vozačku dozvolu (čl. 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), a osoba koja upravlja vozilom kad mu istekne važenje vozačke dozvole čini prekršaj za koji se predviđa sankcija od 1.000,00 kuna ( čl. 196., st. 5.) Zakona o sigurnosti prometa na cestama). 

Naravno, ugovorom o (obveznom) osiguranju od automobilske odgovornosti određeni su uvjeti osigurateljnog pokrića. No, kako su odredbe čl. 24. O gubitku prava iz osiguranja kogentne, svi osiguratelji u svojim uvjetima ponavljaju odredbu Zakon o obveznim osiguranjima u prometu po kojoj vozač gubi pravo iz osiguranja ako upravlja vozilom i uzrokuje štetu u vrijeme kad nije imao važeću vozačku dozvolu. Istekla vozačka dozvola je nevažeća vozačka dozvola. Nekada je u standardnim uvjetima osiguranja od automobilske odgovornosti bio dodatak (a vjerojatno na te uvjete misli i naš čitatelj VO): vozač nije gubio pravo ako je zaboravio produljiti valjanost vozačke dozvole, a nezgodu uzrokovao u vrijeme kad još nije izgubio pravo na produljenje. No, situacija je sada drugačija: istekla vozačka dozvola znači gubitak prava iz osiguranja i pravo osiguratelja na regres prema štetniku (ograničen na maksimalno 12 prosječnih neto plaća u Republici Hrvatskoj  prema zadnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. “Pravna odgovornost špeditera i pitanja osiguranja" – edukativna radionica, 05.04.2019.
 2. Svaki peti poginuli na cesti strada na motoru
 3. MANJE JE VIŠE - Prekomjerno informiranje osiguranika dovodi do dezinformiranja
 4. NBS kontrolira osiguravajuće kuće zbog lažnih provizija
 5. Allianz zainteresiran za DWS Group Deutsche Banke
 6. Popravljanje imovinske štete – uspostava prijašnjeg stanja – plaćanje poreza na dodanu vrijednost (Čl. 1085. ZOO/05).
 7. Europljanin za osiguranje godišnje daje 27 puta više novca od bh. građanina
 8. Najava seminara: Osiguranje odgovornosti cestovnog prijevoznika
 9. Toyota osmislila neobičan sustav protiv krađe koji će zagorčati život lopovima
 10. Croatia osiguranje doniralo profesionalne čizme vatrogasnim zajednicama županija u priobalju
 11. Generali: Neto dobit u 2018. povećana 9,4%
 12. Osiguravatelji se suočavaju s velikim štetama nakon pada Boeinga 737 MAX
 13. Dvije osobe iz Novog Grada osumnjičene za malverzacije u osiguravajućem društvu
 14. Austrijska uprava prezadovoljna poslovanjem Grawe Banjaluka
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila
Sju | 7.5.2018. 09:58:47
Autoguma i kasko osiguranje
Rollande | 23.4.2018. 19:08:38
Ponuda i finansiranje između privatne osobe
vlaja | 16.2.2018. 17:17:14
Osiguranje usjeva i plodova