Profil korisnika

Croatia novim šopingom u Deželi stigla na granicu

Božica Babić, Poslovni dnevnik - 17.3.2016.

Croatia osiguranje povećalo udjel u Savi RE na 14,17%, pa je s Adrisom preskočilo 19% približivši se limitu za daljnju kupnju.

Dokup novog paketa dionioca Pozavarovalnice Sava (Sava RE) od strane Croatia osiguranja (CO) samo je potvrda provedbe naše strategije da u svim poslovima kojima se bavimo želimo biti broj jedan, regionalni lider.

Tim je riječima direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Grubić komentirao rast vlasničkog udjela CO u portfelju slovenskog društva Sava RE. Već pri preuzimanju CO najavili su, podsjeća, da su pripravni značajno investirati i u novi biznis te planirani tržišni rast do liderske pozicije na prostoru šire regije ostvariti bilo kroz još neke akvizicije, bilo organskim rastom. Iz Croatije su, naime, objavili da su s novokupljenim dionicama udjel u temeljnom kapitalu društva Sava RE povećali s 9,75 na 14,17%, dok je udjel u glasačkim pravima podignut sa 10,2 na 14,81%.

No, kako i Adris u svom vlasništvu na skrbničkom računu jedne banke drži oko 5% dionica Sava RE, udjel u toj slovenskoj kompaniji s ovotjednom kupnjom dionica preskočio je 19% u obje kategorije te se tako primaknuo magičnom limitu postavljenom od lokalnog regulatora, Slovenske agencije za tržište vrijednosnih papira, po kojemu Croatia u Savi Re može imati udjel od najviše 20 posto.Uprava CO se u posljednje dvije godine, kako je tvrtka ušla u portfelj Adris grupe, uglavnom bavila kadrovsko-organizacijskim restrukturiranjem i čišćenjem bilance da bi dobila dobar start za dugoročno projiciranje poslovanja.

Prošla godina zaključena je s rastom premije od 3,3%, na 356 mil. eura, dok je neto dobit iznosila 14,2 mil. eura. Sava Re je pak lani premiju povećala 3,9 posto, na 486,3 mil. eura, a neto dobit je rasla 9,3%, na 33,4 milijuna eura. Dionica Save RE u proteklih godinu dana kretala se od 11,6 do 16,85 eura, dok je u ovu srijedu imala prosječnu cijenu od 13,9 eura.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Ostavite komentar