Domaća sudska praksa

O voditelju

Cijenjeni čitatelji,

usprkos činjenici što u hrvatskom pravnom sustavu sudska praksa nije formalni izvor prava jer sudske rješidbe hrvatskih sudova nemaju angloameričku snagu precedenata, sudska praksa izraz je oživotvorenja prava i značajan je putokaz u ostvarivanju prava.

Iz tog razloga u ovoj rubrici objavljujemo prvenstveno rješidbe i stavove Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao najviše sudske instance i to o vječitoj i međusobno isprepletenoj materiji osiguranja i naknade štete.

Voditelj rubrike: Berislav Matijević, dipl.iur.

 za članove

Odgovornost za štetu koju uzrokuje divljač – nepostavljanje prometnog znaka „divljač na cesti“ (ZC čl. 50.)

Zbog nepostavljanja prometnog znaka „divljač na cesti“ pravna osoba koja gospodari javnom cestom za štetu od divljači naletom na vozilo odgovara kada je o postojanju objektivne potrebe (čestim prelascima divljači preko ceste, čestim prometnim nezgodama) za njegovo postavljanje obaviještena od osobe ...

 za članove

Odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne djelatnosti – opasna stvar – pojam (ZOO čl. 176.)

Skela s pomičnim mosnicama i namijenjena za rad na visinama opasna je stvar.Predmet spora je zahtjev na obvezivanje tuženika da tužitelju naknade štetu koju trpi zbog ozljeda zadobivenih ... na radu kod II. tuženika, a u prostoru III. tuženika.U postupku koji je prethodio ovome utvrđeno je:- da je u...

 za članove

Odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne djelatnosti - oslobođenje od odgovornosti imatelja opasne stvari - radnja oštećenika (ZOO čl. 177.)

Pristanak na vožnju s alkoholiziranim vozačem dovodi do podijeljene odgovornosti (odnosno doprinosa), time da opseg doprinosa vlastitoj šteti ovisi o okolnostima konkretnog slučaja (npr. stupnju alkoholiziranosti vozača i mogućnosti saznanja oštećenika za takav stupanj, je li vozač zbog ostalih okol...

 za članove

Naknada štete – u obliku novčane rente – neprenosivost prava (ZOO čl. 197.)

Dospjele svote naknade za tuđu pomoć i njegu trenutkom smrti oštećenika prelaze na njegove nasljednike i to kao dio ostavinske imovine pa zbog toga u tom dijelu gube značaj rente, stoga se u ovom slučaju glede zahtjeva tužiteljica, kao nasljednica oštećenika, u odnosu na iznose ove štete dospjele do smrti oštećenika ne primjenjuju odredbe iz članka 197. ZOO.

 za članove

Odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne djelatnosti – opasna stvar ili opasna djelatnost - pojam (ZOO čl. 174.)

Zrakoplov u pogonu opasna je stvar, a prijevoz zrakoplovom opasna je djelatnost.

 za članove

Osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od odgovornosti za štete trećim osobama - osigurana osoba - gubitak prava (ZOOP čl. 24.)

Upravljanje osobnim vozilom veće snage motora od dopuštene (preko 80 kw) od strane osiguranika - mladog vozača (u dobi od 19 do 24 godine) - nema značaj vožnje bez vozačke dozvole odgovarajuće vrste ili kategorije, pa stoga nema za posljedicu ni gubitak prava iz osiguranja, već samo prekršajnu odgov...

 za članove

Popravljanje štete – doprinos oštećenika vlastitoj šteti (ZOO čl. 192.)

Ocijenjeno je da je tužitelj doprinio nastanku štete u visini od 40% time što nije upotrebio siguronosni pojas i što je pristao na vožnju s vozačem bitno umanjenih sposobnosti za upravljanje vozilom zbog alkoholiziranosti.

 za članove

Popravljanje imovinske štete – općenito – naknada u novcu (ZOO čl.190.)

Oštećenik ima pravo na naknadu štete koja uključuje i porez na dodanu vrijednost iako nije popravio oštećenu stvar niti je imao izdatke radi popravljanja stvari.

 za članove

Odgovornost za štetu od opasne stvari ili djelatnosti – opasna stvar – pojam (ZOO čl.173.)

Zračni jastuk – trampolin postavljen u preplitkom moru zbog svoje namjene, osobine, položaja i mjesta postavljanja, opasna je stvar.Predmet spora je zahtjev za naknadu štete koju je pretrpio tužitelj 18. kolovoza 2002. na plaži B. u S. koristeći zračni jastuk postavljen u moru (vodeni trampolin) kad...

 za članove

Ugovor o prijevozu – odgovornost cestovnog prijevoznika – razlozi oslobođenja od odgovornosti (ZOO čl. 671.)

Krađa kamiona s parkirališta koje nije pod nadzorom predvidljivi je događaj koji se mogao izbjeći, a posljedice spriječiti pa prijevoznik odgovara za štetu na pošiljci koja mu je kao prijevozniku predana na prijevoz.


Stariji članci >
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Revizija utvrdila nepravilnosti prilikom prodaje Croatia osiguranja Adrisu
 2. Ako te ošteti Amerikanac – zovi Hrvatski ured za osiguranje
 3. Allianz Arena slavi jubilarni 10. rođendan
 4. Euroherc: Dividenda 132 kune
 5. Generali planira u četiri godine isplatiti 5 milijardi eura dividende
 6. Morat će povećati kapital, no jamče za prava osiguranika
 7. Obavijest o neslužbenim rezultatima trećeg ispitnog roka u 2015.
 8. Najava panela „Alternativno rješavanje sporova i osiguranje“
 9. Adris grupa pokrenula novi program stjecanja dionica
 10. Nove Komisije Hrvatskog aktuarskog društva
 11. Odgovornost za štetu koju uzrokuje divljač – nepostavljanje prometnog znaka „divljač na cesti“ (ZC čl. 50.)
 12. Nataši Kapetanović produžen mandat u Grawe Hrvatska
 13. Još 15 kamera za lov na prebrze vozače i neregistrirane aute
Anketa

Osjećate li Vi utjecaj liberalizacije?


Povežite se s nama

Osiguranje Forum

gagoxx | 19.03.2015 09:49:02
euroherz
hcepic | 05.03.2015 17:58:19
prijevara zvana "Allianz životno osiguranje"
nikolinabosilj | 26.02.2015 14:27:34
zvac | 02.02.2015 13:41:36
šteta od leda