Domaća sudska praksa

O voditelju

Cijenjeni čitatelji,

usprkos činjenici što u hrvatskom pravnom sustavu sudska praksa nije formalni izvor prava jer sudske rješidbe hrvatskih sudova nemaju angloameričku snagu precedenata, sudska praksa izraz je oživotvorenja prava i značajan je putokaz u ostvarivanju prava.

Iz tog razloga u ovoj rubrici objavljujemo prvenstveno rješidbe i stavove Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao najviše sudske instance i to o vječitoj i međusobno isprepletenoj materiji osiguranja i naknade štete.

Voditelj rubrike: Berislav Matijević, dipl.iur.

 za članove

Željeznički prijevoz – odgovornost prijevoznika – za štetu zbog smrti, oštećenja zdravlja ili ozljede putnika (ZUPŽP čl. 73.)

Zastara tražbine naknade štete zbog tjelesnih ozljeda putnika pri prijevozu u željezničkom prometu (uslijed pada prilikom izlaska iz putničkog vagona) ne nastupa protekom rokova za zastaru propisanih općim propisima odštetnog prava, već istekom roka propisanog specijalnim propisom - protekom dvije g...

 za članove

Popravljanje imovinske štete – naknada u obliku novčane rente – kapitalizacija rente (ZOO čl. 188.)

Isplata rente zbog izgubljenog uzdržavanja u jednoj ukupnoj svoti (kapitalizirana renta) je iznimka koja dolazi do primjene ako postoje ozbiljni uzroci za takav način isplate, a to ovisi o okolnostima svakog konkretnog slučaja.

 za članove

Naknada imovinske štete – troškovi liječenja (ZOZO čl. 113.)

Osiguratelj je dužan podmiriti oštećeniku troškove liječenja bez obzira na činjenicu što isti nije bio zdravstveno osiguran.

 za članove

Odgovornost za naknadu imovinske štete - odgovornost osiguravajućeg društva (ZMO čl. 161.)

Osiguravajuće društvo je u obvezi isplatiti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje naknadu štete u dijelu u kojem je povreda zadobivena u prometnoj nesreći utjecala na nastanak invalidnosti njegovog osiguranika, a za koju štetu je odgovoran osiguranik tog osiguravajućeg društva.

 za članove

Odgovornost za štetu – lovačkog društva - za štetu nastalu na dijelu lovišta koje je dano na korištenje lovačkom društvu (ZC čl. 61.)

Imatelj prava lova odgovara za štetu koja je nastala na dijelu lovišta koje mu je dano na korištenje i kojim gospodari uslijed naleta srne na vozilo tužitelja ukoliko od nadležne županijske uprave za ceste nije zatražio postavljanje prometnog znaka koji upozorava sudionike u prometu na opasnost od divljači na cesti i ako nije utvrđena krivnja vozača osobnog vozila.

 za članove

Ugovor o osiguranju – regresno pravo - pravo osiguratelja poslodavca (ZOO čl. 963.)

Osiguravajuće društvo kao osiguratelj poslodavca nema pravo regresa od osiguranika za isplaćeni iznos koji je osiguranik isplatio svojem radniku na ime naknade plaće zbog povrede na radu, jer je osiguranik posredni oštećenik.

 za članove

Obvezno pravo - zastara - prekid zastare (ZOO čl. 377.)

Zavod za zdravstveno osiguranje u obvezi je potraživati naknadu štete neposredno od osiguratelja kod kojeg su osobe koje su prouzročile bolest, ozljedu ili smrt osigurane osobe osigurane od odgovornosti za štetu trećim osobama, time da u slučaju pokretanja kaznenog postupka protiv osiguranika...

 za članove

Odgovornost za štetu – naknada neimovinske štete – smanjenje životnih aktivnosti – uzročna veza (ZOO čl. 200.)

Ocijenjeno je da postoji uzročna veza između epileptičnih napada i štetnog događaja, bez obzira što je kod oštećeni u trenutku štetnog događaja nije bio zdrava osoba, u situaciji kada prije nastanka štetnog događaja kod oštećenika nisu postojali podaci o epileptičkim napadajima.

 za članove

Odgovornost za štetu od opasne stvari ili opasne djelatnosti – oslobođenje od odgovornosti – isključiva radnja oštećenika (ZOO čl. 177.)

Ocijenjeno je da je šteta nastala isključivom radnjom oštećenice kada je ustala sa stolice na kotačima i pri pokušaju da ponovno sjedne, pala te se ozlijedila.

 za članove

Obvezno pravo – zastara tražbine naknade štete – saznanje za štetu i učinitelja (ZOO čl. 376.)

Kad je oštećeniku šteta nastala (pomor ribe) zbog materijalnih nedostataka isporučene robe (hrana za ribe), oštećenik je saznao za štetu i osobu koja je štetu učinila tek kad je primio izvješće o uzroku pomora riba, a ne onog dana kada je zahtijevao stručnu analizu hrane za ribu radi utvrđivanja uzroka štete i njezinog počinitelja.


Stariji članci >
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. 1600 trkača na Grawe noćnom maratonu
 2. Neplaćanje obroka premije i pravo na osigurninu
 3. Željeznički prijevoz – odgovornost prijevoznika – za štetu zbog smrti, oštećenja zdravlja ili ozljede putnika (ZUPŽP čl. 73.)
 4. Italija nakon potresa - većina gubitaka neosigurana
 5. MUP: Pregled osnovnih sigurnosnih pokazatelja u prvih sedam mjeseci 2016.
 6. Dunav osiguranje: Rast bruto premije od 8,4%
 7. Pravilnik o reviziji u društvu za osiguranje
 8. Osiguranja gube dozvolu ako ne ukinu nelegalne popuste
 9. Obavijest o održavanju ispita u rujnu 2016.
 10. Stručnjak otkrio koja su područja u Hrvatskoj najugroženija od potresa
 11. Bizarno: Vijetnamka platila prijatelju da joj odsječe ruku i stopalo da bi naplatila osiguranje
 12. Najava skupa: Prouzrokovanje i naknada štete i osiguranje
 13. VIG postaje jedan od vodećih igrača u baltičkim zemljama
 14. Grgić ulazi u Podgoru - Medoru ćemo staviti u vrh hrvatske turističke ponude
 15. PZU blizu dogovora s UniCreditom oko preuzimanja Bank Pekaoa
Anketa

Kakav scenarij predviđate kada se radi o prosječnoj cijeni polica autoodgovornosti?Povežite se s nama

Osiguranje Forum

rider | 20.05.2016 18:06:48
Usjevi - povrat 65% ili povrat do 65%?
nikolinatomas1 | 30.04.2016 21:00:17
Žalba na rješenje croatia osiguranja
pingpong6234 | 13.04.2016 23:52:12
prijevremeni raskid ugovora o osiguranju imovine
zvonkofruk | 14.02.2016 23:05:06
Nesreća u dvorištu=nema isplate štete