Profil korisnika

Tržište osiguranja u regiji u posljednjih 10 godina zabilježilo visoke stope rasta

Indikator.ba - 5.9.2019.

Osiguravajući supervizorski forum predstavnika Europske komisije, Europskog regulatornog tijela za osiguranje i mirovine (EIOPA) i regulatornih tijela osiguranja na zapadnom Balkanu održan je prvi put 3. rujna u Frankfurtu u Njemačkoj.

- Organizacija Foruma rezultat je inicijative makedonske Agencije za nadzor osiguranja (ISA) i posljedica sastanka predsjednika Vijeća stručnjaka ISA-e Klime Poposkog u veljači sa visokim dužnosnicima iz kabineta povjerenika Johannesa Hahna, priopćeno je iz ISA-e.

Cilj inicijative je, kako Agencija navodi, provođenje europskih direktiva o osiguranju u nacionalna zakonodavstva zemalja zapadnog Balkana, jačanje dijaloga između regulatornih tijela u regiji i Europskog regulatornog tijela za osiguranje i mirovine, kao i jačanje prakse za veću stabilnost sektora osiguranja.

U okviru foruma, osim što su predstavljeni trenutni izazovi u oblasti regulacije i nadzora osiguranja od predstavnika zapadnog Balkana, predsjednik Agencije za nadzor osiguranja Klime Poposki održao je prezentaciju u ime zemalja Zapadnog Balkana na temu "Ekonomski razvoj i pregled industrije osiguranja u regiji Zapadnog Balkana".

-Naše tržište osiguranja u posljednjih 10 godina zabilježilo je najviše stope prosječnog godišnjeg rasta prodaje osiguranja, u usporedbi s prosjekom zemalja Europske unije, a posebno u usporedbi sa zemljama Srednje i Istočne Europe. Prosječno godišnje povećanje premija neživotnih osiguranja za razdoblje od 2009. do 2018. iznosilo je 39,9 posto, dok je životno osiguranje za isto razdoblje imalo rast za 500 posto, rekao je Poposki.

Dodao je da prosječni desetogodišnji rast u regiji EU iznosi 0,6 posto za neživotna, dok je segment životnih osiguranja niži za 0,2 posto.

Procjenjuje da će povećavanjem svijesti građana o potrebi osiguranja, kao i procesom poboljšanja životnog standarda izgledi za razvoj osiguranja biti još veći.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako je vaš poslodavac organizirao poslovanje u korona krizi?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)
rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA