Profil korisnika

Privatni detektivi ispričali kako se u Hrvatskoj vara osiguranje

Index.hr - 23.9.2020.

Nakon slučaja Slovenke koja si je odsjekla šaku zbog odštete, ekipa RTL-ove Potrage provjerila je kakva je situacija u Hrvatskoj.

Podsjetimo, 22-godišnja Julija Adlešić prije nekoliko je tjedana osuđena na dvije godine zatvora u Sloveniji jer je sud zaključio da si je namjerno odsjekla šaku kako bi dobila novac od osiguranja.

U Hrvatskoj postoji sličan slučaj. Jedan muškarac je, da riješi dugove, prvo osigurao, a potom si odsjekao prst. Bilo je izmišljenih bolesti, namještenih požara, prometnih nesreća, a u industriji prijevara sudjelovali su i liječnici i policajci.

"Imali smo davno jedan slučaj osobe koja je prijavila da si je prilikom cijepanja drva odsjekla palac. Netom sam se vratio sa školovanja u Austriji i identičan slučaj sam tamo gledao. Kopkalo me da ipak provjerim to malo detaljnije", započeo je priču Irhad Meheljić, voditelj Odjela za štete u osiguravajućem društvu Grawe.

Pokazalo se kako si je na opisan način čovjek teško mogao odsjeći palac koji je, usput rečeno, netragom nestao.

"On je rekao smiješan odgovor, da je kokoš došla, zgrabila prst i pobjegla", prisjeća se Meheljić.

S obzirom na to da se čovjek osigurao kod nekoliko kuća, palac mu je vrijedio 400 tisuća njemačkih maraka. No, kad se dokazala muljaža, postao je bezvrijedan. Ispostavilo se - kronični kockar izgubio je i prst i novac.

Drugi najrašireniji oblik financijskih prijevara 

Prijevare u osiguranju drugi su najrašireniji oblik financijskih prijevara, odmah iza poreznih. Osiguravajuće kuće stoga imaju svoje timove koji u sumnjivim slučajevima provjeravaju što se doista dogodilo. Kad zapne, često za pomoć angažiraju i privatne detektive.

Dva privatna detektiva, Njegoslav Blažek "Sova" i Goroslav Šmaguc "Shark", ispričala su svoje priče.

"Ako muljaš, onda moraš zbilja biti vrhunski muljator i voditi računa o svim činjenicama. A obično se pogriješi", kaže Blažek.

Jer privatni detektivi mogu pronaći i najmanji trag. Detektiv Šmaguc prije više je godina rješavao slučaj navodne nezgode profesionalnog ronioca koji je odmah trebao dobiti 300 tisuća kuna, a još pet tisuća kuna na mjesec primao bi do kraja života.

"Tužio je tvrtku koja puni boce s kisikom da boca nije bila adekvatno napunjena i da je dobio kesonsku bolest. Kesonska bolest je bolest koja izaziva poremećaj ravnoteže, uslijed koje osoba ne bi smjela više roniti, voziti auto, a da ne govorim da ne bi smjela voziti ni motor", rekao je Šmaguc, koji je tu osobu pratio duže vrijeme.

Ne samo da je čovjek normalno ronio dalje, već ga je policija čak i dva puta evidentirala u krivolovu. Da stvar bude bolja, na dan suđenja, kako bi si osigurao isplatu odštete, čovjek bez ravnoteže s kvarnerskog se otoka do suda u Rijeci dovezao motorom. Detektivi su ga fotografirali i predočili to kao završni dokaz.

Detektiv Blažek prepričao nam je još jedan zanimljiv slučaj. Kako se približavao završetak radova na autocesti prema moru, u nizu nesretnih okolnosti planulo je više ugostiteljskih objekata na staroj cesti.

"Gradnjom autoceste, naravno da će lokali koji su bili na lokalnoj cesti imati manje gostiju i da će propasti. Dakle, prije nego što propadnu, valja napraviti poslovni zaokret. Taj posao će požarom prestati, a vlasnik će dobiti novac da pokrene poslao na nekom drugom mjestu. To je uvijek sumnjivo i to se uvijek istražuje", kazao je Blažek.

Vatra se često koristi u prijevarama

Vatra je osobito pogodna i kad nešto vrijedno treba ispariti u dimu, bez dokaza.

"Već smo imali slučaj gdje su otkrili kako umjetnine nisu izgorjele u požaru, kao što je prijavljeno", rekao je Blažek.

Teško da bi vlasnik olako dao da mu izgore prevrijedni predmeti koje je desetljećima skupljao. Detektivskom istragom je otkriveno nešto čudno - kako iznajmljuje veliko skladište, a samo jedan mali dio ne.

"Jednim pogledom kroz prozor smo otkrili da tu postoji jedan umjetnički predmet koji je na popisu. Naravno da smo to prijavili policiji, oni su napravili pretragu i pronašli", prisjeća se Blažek.

"Znam i slučajeve da kad je netko došao ne želeći fingirati ozljedu, da bi već od bolničara dobio vizit kartu, posjetnicu od odvjetnika, pa nek se javi određenom liječniku kako bi mogao rješavati svoje probleme vezane za prometnu nezgodu i naknadu štete", rekao je Šmaguc.

Prometne nesreće najčešći način za prijevaru

Upravo su prometne nesreće najčešći način na koji ljudi pokušavaju prevariti osiguravajuća društva. Sudski vještak za promet Goran Husinec vidio je tisuće zahtjeva za Šancovim ovratnikom, čak i kad je nesreća bila prilično bezazlena.

"Početkom 90-ih godina sve do ranih 2000-ih bile su popularne trzajne ozljede. Govorili su svi da imaju trzajne povrede, da ih boli vrat. To je bila cijela industrija", priča Husinec.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)