Profil korisnika

Hanfa potpisala Sporazum o suradnji s albanskim regulatorom

Osiguranje.hr - 19.2.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Agencija za nadzor financijskih usluga Republike Albanije (AFSA) sklopile su Sporazum o suradnji kojim se uređuje razmjena podataka i suradnja između ovih dvaju regulatora. Sporazum su potpisali predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman i izvršni direktor AFSA Ervin Mete.

Sporazumom se uređuje razmjena podataka potrebnih za provedbu postupaka iz nadležnosti potpisnica što uključuje postupke nadzora i licenciranja njihovih subjekata nadzora. Za razliku od prethodnog sporazuma koji je uređivao razmjenu podataka samo u području tržišta kapitala, ovim sporazumom obuhvaćena su i preostala dva segmenta financijskog tržišta u nadležnosti obje institucije, tržište osiguranja i tržište kapitalizirane mirovinske štednje.

Ovim se sporazumom uređuje i tehnička suradnja između regulatora. „Hanfa je već u prethodnom razdoblju u više navrata pružila tehničku pomoć albanskim kolegama u području usklađivanja propisa s pravnom stečevinom Europske unije. Ovaj sporazum daje okvir za razvoj daljnje suradnje koja će se zasigurno intenzivirati s obzirom na to da se Republika Albanija nalazi pred početkom pristupnih pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji“, pojasnio je tim povodom predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman. 

„Ovim sporazumom utvrđuju se jasni ciljevi suradnje između AFSA-e i Hanfe u okviru supervizije i regulacije nadziranih tržišta. AFSA će posebno imati koristi od hrvatskog iskustva i pomoći u onim specifičnim područjima u kojima Hanfa ima iscrpno stručno znanje kao država članica EU-a”, istaknuo je izvršni direktor AFSA-e, Ervin Mete.
Potpisivanjem ovoga sporazuma oba se regulatora obvezuju dostavljati informacije na zahtjev druge strane, pod uvjetom da su takve informacije potrebne za provođenje nadzornih i drugih postupaka drugog regulatora. Sporazum regulira i pitanje korištenja i zaštite osobnih podataka te navodi da sam sporazum ne nadilazi nacionalne propise. 

S obzirom na rastuću globalizaciju i porast prekograničnih poslovnih aktivnosti ovakva suradnja uklanja prepreke i olakšava prekogranična ulaganja i poslovanje te predstavlja dodatni napredak u pozicioniranju Hrvatske kao sudionika u procesu daljnjih europskih integracija. 


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)