Profil korisnika

Allianz, Generali, NN Grupa u utrci za poljsko poslovanje Avive

Osiguranje.hr - 25.2.2021.

Aviva je pomaknula rok za dostavu konačnih ponuda za svoje poljske operacije do kraja ožujka, jer britanska osiguravajuća kuća još uvijek pregovara sa španjolskim Santanderom zbog obnove ključnog sporazuma o distribuciji u Poljskoj, navode upoznati izvori za Reuters.

Tri ponuđača, uključujući nizozemsku osiguravajuću grupu NN Group i talijanski Generali, natječu se za jedinicu koja vrijedi oko 2 milijarde eura (2,4 milijarde dolara), rekli su tri izvora upoznata s temom, govoreći pod uvjetom da ostanu anonimni.

Njemački Allianz također je u utrci nakon što je propustio francuski posao Avive, koji je u utorak ugrabio uzajamni osiguravatelj Aema Groupe za 3,2 milijarde eura, rekli su izvori.
Glasnogovornica Avive potvrdila je da se poljsko poslovanje preispituje, dodajući kako je britanska kuća "istraživala mogućnosti u cijelom našem portfelju za upravljanje vrijednostima", što također uključuje zajednička ulaganja.

Santander, Allianz i Generali odbili su komentirati, dok NN Group nije bila odmah dostupna.

Avivi, koja je u početku zatražila obvezujuće ponude do 26. veljače, treba više vremena da pregovara o partnerstvu za osiguranje u Poljskoj sa Santanderom, rekli su izvori. Rok za nadmetanje - koji je pomaknut na 19. ožujka - riskira da bude ponovno pomaknut jer se ne nazire sporazum sa Santanderom, rekao je jedan od izvora.

"Oni se još uvijek cjenkaju i nijedan dogovor nije moguć dok ne bude jasnoće o novom sporazumu s Santanderom", rekao je ovaj izvor.

Generali se pojavio kao jedan od najmotiviranijih ponuditelja za jedinicu Aviva, a njegov šef Philippe Donnet rekao je u srijedu da je Poljska "ključno tržište", dodajući da će talijanska osiguravajuća kuća razmotriti bilo kakvu priliku za rast tamo.

Očekuje se da će Generali, koji ima sastanak odbora 10. ožujka prije svojih godišnjih rezultata, razgovarati o ugovoru o Avivi u Poljskoj na drugom sastanku odbora zakazanom za 22. ožujka, rekli su dva izvora.

Aviva je druga najveća osiguravajuća kuća u Poljskoj nakon državne tvrtke PZU, dok je NN treća po veličini u zemlji, navodi se u izvješću Poljske agencije za financijski nadzor (KNF).
Aviva vodi jednu od najvećih mreža životnih agenata u Poljskoj i dva ključna banko partnerstva sa Santanderom i ING-om.

Njezino poljsko poslovanje raste posljednjih godina unatoč općem smanjenju tržišta životnog osiguranja u zemlji, gdje su se osiguratelji odmaknuli od investicijskih proizvoda s jednokratnom premijom i došlo je do povećane razine regulatornih intervencija.

Pregled portfelja Avive dolazi kad šefica Amanda Blanc pokušava fokus tvrtke prebaciti na svoje osnovne operacije u Britaniji, Kanadi i Irskoj nakon duljeg razdoblja slabljenja cijene dionica.
Londonska kompanija, koja bi 4. ožujka trebala izvijestiti o zaradi u 2020. godini, objavila je u srijedu dogovor o prodaji svojih 40% udjela u zajedničkom ulaganju u Turskoj za 122 milijuna funti (172 milijuna USD).

Također je u završnoj fazi prodaje ostatka talijanskog poslovanja i želi zaključiti taj posao i onaj u Poljskoj do kraja prvog tromjesečja, rekli su izvori.

Analitičari Panmurea Gordona procijenili su da je prodaja preostale europske imovine Avive vrijedna ukupno 2,1 milijardu funti, pri čemu je Italija potencijalno procijenjena na 600 milijuna funti, a Poljska na 1,5 milijardi funti.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)