Profil korisnika

VIG: Neto dobit u 2020. iznosila 231,5 mil, eura

Osiguranje.hr - 9.3.2021.

„Sa svojim preliminarnim rezultatima za 2020. godinu, VIG grupa više nego ispunjava svoju tvrdnju da je stabilan i pouzdan partner, čak i u vrijeme velikih izazova. Iako je situacija s COVID-19 utjecala na naš poslovni razvoj gotovo tijekom financijske 2020. godine, VIG Grupa je unatoč tome postigla sveukupno vrlo stabilne operativne performanse i nastavila dosljedno provoditi mjere planirane za posljednju godinu ‘Agende 2020’. Tijekom pandemije posebno smo se usredotočili na proširenje asortimana digitalnih proizvoda i usluga. Kupnjom Aegonovog istočnoeuropskog poslovanja napravili smo važan korak u širenju vodstva na tržištu u regiji CEE, čak i tijekom ove iznimne globalne situacije, ”objašnjava izvršna direktorica Elisabeth Stadler.

“Premije su porasle na 10,43 milijarde eura. S dobiti prije oporezivanja od 346 milijuna eura uspjeli smo dosegnuti gornji kraj najavljenog raspona dobiti od 300 do 350 milijuna eura za 2020. godinu. Kombinirani omjer je dodatno poboljšan na 95%. I dalje ćemo se usredotočiti na optimizaciju naše strukture troškova. Unatoč turbulentnim vremenima, postigli smo vrlo solidne rezultate i stabilne operativne performanse. Pandemija koja je u tijeku otežava predviđanje budućeg razvoja ”, komentira Stadler ključne brojke.

„Na temelju trenutnih kretanja, očekujemo da će volumen premije u 2021. godini ostati stabilan na razini 2020. godine. Cilj nam je dobit prije oporezivanja za 2021. godinu u rasponu od 450 do 500 milijuna eura, što znači povratak u pretkrizni nivo. Predlažemo dividendu od 75 centi po dionici. To odgovara omjeru isplate dividende od 41,5%, što je u skladu s našom politikom dividendi ”, navodi Stadler.

Premija se povećava unatoč pandemiji

Na razvoj poslovanja VIG Grupe utjecali su pandemija, razna zaključavanja i iznimni propisi. Rast postignut u prva dva mjeseca 2020. nadoknadio je pad novog poslovanja tijekom početnih strogih razdoblja zaključavanja. Situacija se gotovo normalizirala u sljedećim razdobljima kada su ograničenja ublažena i vraćena na razinu prije COVID-19 u mnogim zemljama VIG-a do sredine godine. Razvoj se ponovno pogoršao tijekom jeseni, posebno na tržištima Srednje i Istočne Europe, zbog snažnog povećanja broja infekcija. Međutim, u autoindustriji, opseg premije ostao je na razini iz prethodne godine za osiguranje od automobilske odgovornosti, na 1.507 milijuna EUR.

Dobre su performanse postignute u segmentu osiguranja imovine i nezgode, gdje su premije porasle gotovo 5% na 4.879 milijuna EUR. 

Za životno osiguranje bilo je manje interesa. Prioritet ljudi promijenio se zbog pandemije i prodalo se manje novih polica. Redovna premijska životna osiguranja neznatno su se smanjila za 1,5% na 2.609 milijuna EUR, dok su, u skladu sa strategijom Grupe, životna osiguranja s jednokratnom uplatom premije pala za oko 12% na 884 milijuna EUR.

Premije u zdravstvenom osiguranju dodatno su povećane za 1,4% na 703 milijuna eura. COVID-19 općenito je doveo do povećane zdravstvene svijesti, na što je VIG Group brzo reagirala povećanim rasponom usluga. Wiener Städtische Versicherung proširio je usluge koje su se nudile kroz svoju zdravstvenu aplikaciju tijekom tog vremena, pokrenuo je svoju #stayhealthy platformu s besplatnim uslugama i pokrenuo aplikaciju "losleben" početkom ove godine. Baltička tvrtka BTA Baltics pokrenula je novu i uspješnu aplikaciju za sklapanje zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih usluga. Bugarska tvrtka Bulstrad Life dodala je više internetskih usluga svojoj izuzetno dobro prihvaćenoj aplikaciji B-Assist zbog povećane potražnje tijekom pandemije. To je uključivalo druga medicinska mišljenja za dokumentirane dijagnoze i konzultacije psihologa, da spomenemo samo nekoliko primjera u području zdravstva.

Manje izdaci za štete i naknade osiguranja

Na štete je utjecala i situacija COVID-19. Tijekom početnih razdoblja zaključavanja zabilježen je pad, posebno kod automobilskih osiguranja, dok se povećao broj nesreća u kućanstvu. Grupa je zabilježila ukupni pad troškova za štete i naknade osiguranja od 3,2% na nešto više od 7 milijardi EUR.

Dobit prije oporezivanja od 346 milijuna eura

Dobit prije oporezivanja od 346 milijuna eura bila je na vrhu najavljenog raspona od 300 do 350 milijuna eura i oko jedne trećine niža od izvrsnog rezultata ostvarenog u prethodnoj godini. Neto rezultat iznosio je 231,5 milijuna eura, 30% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kupnja Aegona jača vodstvo na tržištu u Srednjoj i Istočnoj Europi. Krajem studenoga 2020. Vienna Insurance Group potpisala je ugovor o kupnji dionica za stjecanje istočnoeuropskog poslovanja nizozemskog osiguravatelja Aegon, čineći time važan korak prema širenju vodstva na tržištu u regiji CEE. „Mi smo jasni tržišni lider u regiji CEE s tržišnim udjelom od gotovo 19%. Ovo je potvrda naše ambicije da budemo vodeća osiguravajuća grupa u Srednjoj i Istočnoj Europi. Jako smo zadovoljni postizanjem sporazuma s Aegonom i uvjereni smo da smo pravi partner za kupnju 15-ak tvrtki u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj. Paket uključuje osiguravajuća društva, mirovinske fondove, društvo za upravljanje imovinom i uslužne tvrtke koje vrlo dobro nadopunjuju i ojačavaju naš postojeći portfelj na tim tržištima. Na toj ćemo transakciji intenzivno raditi u narednim mjesecima. Očekujemo da će se zatvaranje dogoditi u drugoj polovici 2021. godine “, naglašava Elisabeth Stadler.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

  1. krokodi

    11.3.2021. u 16:50
    Uz ovakvu dobit, dividende za životno osiguranje će biti "goleme" kao i svoh prijašnjih godina = 0 kuna.
Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)