Profil korisnika

Prirodne katastrofe od 1970. pričinile štetu od 3,6 bilijuna dolara

Tomislav Pili, Poslovni dnevnik - 7.9.2021.

Sve veća učestalost i težina katastrofa povezanih s ekstremnim vremenskim prilikama ne bi bila moguća bez globalnog zagrijavanja

Prirodne katastrofe rezultirale su u posljednjih pola stoljeća ekonomskim štetama od 3,6 bilijuna dolara, a u posljednjih nekoliko godina štete su posebno izražene. Kako prenosi Financial Times, znanstvenici Svjetske meteorološke organizacije (WMO) agencije u sklopu Ujedinjenih naroda izračunali su da se broj katastrofa povezanih s vremenom povećao pet puta u posljednjih 50 godina.

Sve ekstremnije vrijeme

Štete koje se broje u milijardama dolara, uz gubitak stotina tisuća života, rezultat su klimatskih promjena i sve ekstremnijeg vremena, stoji u “Atlasu WMOa mortaliteta i ekonomskih šteta od vremena, klime i vodnih ekstrema” koji pokriva razdoblje od 1970. do 2019. godine. U tom je razdoblju zbog vremenskih neprilika život izgubilo 2 milijuna ljudi, a ekonomska šteta procjenjuje se na 3,6 bilijuna dolara. Posljednji primjer je uragan Ida koji je prošloga tjedna pogodio američku obalu kao peti najsnažniji uragan u povijesti SADa. AccuWeather procjenjuje da je Ida donijela izravne štete od 80 milijardi dolara. Šire ekonomske štete uključuju odštete između 17 i 25 milijardi dolara koje će morati isplatiti osiguravatelji, procjenjuje tvrtka za modeliranje rizika AIR. No, konačni račun mogao bi biti znatno viši jer AIRove procjene ne uključuekonomskim ju štetu od poplava u New Yorku i ostalim američkim državama na istoku SADa od prije nekoliko dana.

“Troškovi obnove danas su viši nego prije godinu dana”, upozorava AIR. Inače, tri od 10 najgorih prirodnih katastrofa po štetama dogodile su se u jednoj godini, 2017. To su uragani Harvey, Maria i Irma koji su pričinili ukupnu štetu od 224,5 milijarde dolara.

Opasnost za svijet

Sve veća učestalost i težina katastrofa povezanih s ekstremnim vremenskim prilikama poput šumskih požara na jugu Europe, SADa i Sibira te poplave u sjevernoj Europi ne bi bile moguće bez globalnog zagrijavanja, tvrdi mnoštvo svjetskih znanstvenika. “Broj vremenskih, klimatskih i vodnih ekstrema se povećava i postat će učestaliji i ozbiljniji u mnogim dijelovima svijeta kao rezultat klimatskih promjena”, izjavio je Petteri Taalas, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije. 

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)