Profil korisnika

Tek 42% građana Hrvatske štedi za dane kada će biti u mirovini.

Osiguranje.hr - 31.10.2022.

Prema istraživanju agencije IPSOS Puls provedenom 2021. godine, 81% građana brine o svemu što su stekli i nastoje to zaštiti, a čak 90% ih želi sebi i svojoj obitelji osigurati miran san. Međutim, nasuprot tome, tek 42% građana Hrvatske štedi za dane kada će biti u mirovini.

Iako, naravno, nije lako u današnjim gospodarskim okolnostima štedjeti, dostupni su nam financijski proizvodi koji nam omogućuju da uz minimalna mjesečna odricanja štedimo na duge staze. 
Uz štednju u trećem stupu mirovinskog osiguranja, još jedna mogućnost za akumuliranje sredstava za sigurniju budućnost svakako je i polica životnog osiguranja koja osim zaštitne može imati uključenu i štednu komponentu. Hrvatska društva za osiguranje pružaju vrstu osiguranja koja građanima omogućuju dugoročnu ali i sigurnu namjensku štednju kroz police životnih osiguranja čiji je primarni smisao financijska zaštita vaše trenutne ili buduće obitelji u slučaju vaše smrti ili teške bolesti. Iako se ponekad možda nije ugodno suočiti s idejom smrti ili gubitkom voljene osobe, odgovorno je imati na umu činjenicu kako će se vaša obitelj u takvim situacijama suočiti s različitim financijskim izazovima. Životna osiguranja su neoporeziva i danas postoji mnoštvo različitih vrsta polica koje je moguće prilagoditi vlastitim potrebama kombinirajući pritom više različitih polica istovremeno. 
Društva za osiguranje pružaju široku ponudu polica životnog osiguranja, a u Hrvatskoj su najpopularnije sljedeće vrste životnih osiguranja: klasično i mješovito životno osiguranje – ova vrsta police financijski pomaže obitelji osiguranika isplatom ugovorenog osiguranog iznosa u slučaju smrti zbog bolesti ili nezgode dok po isteku trajanja ova polica osiguranja može postati oblik štednje, a osiguraniku se isplaćuje ugovoreni osigurani iznos uz mogućnost sudjelovanja u dobiti.


Društva za osiguranje važni su pružatelji štednje za mirovinu kroz različite oblike životnih osiguranja, te upravljanje i vođenje mirovinskih fondova. Također pružaju kroz rentno osiguranje važan oblik isplate kapitaliziranih mirovina te su i jedan od ključnih pružatelja usluge zdravstvenog osiguranja i skrbi za starije osobe.

Primjerice, rentno životno osiguranje polica je koja se ugovara upravo kako bi si osigurali zreliju životnu dob lišenu egzistencijalnih briga. Po završetku uplate premije – korisniku se isplaćuje ugovorena mjesečna renta kao dodatan izvor prihoda ali i dopuna klasičnoj mirovini. U slučaju da korisnik ne doživi isplatu – mjesečnu rentu moguće je i naslijediti. S druge pak strane, štednja kroz police životnih osiguranja može se iskoristiti i u druge svrhe poput – podizanja pozajmice od društva za osiguranje, kao jamstvo pri podizanju kredita u banci ili kao alat za ulaganje u sigurne investicijske fondove. 

Drugim riječima, policu investicijskog životnog osiguranja moguće je vezati uz ulaganje u investicijske fondove i ostale oblike investiranja koji nose veći prinos te predstavlja sigurno i jednostavno ulaganje uz pokriće za slučaj smrti osiguranika. Ova opcija životnog osiguranja pogodna je za sve one koji su voljni investirati ali i preuzeti rizik te istovremeno biti osigurani. Važno je pritom istaknuti da dobit iz ovakve police može biti poprilično visoka, ali realno gledano može ići i u drugom smjeru budući da se može dogoditi i pad vrijednosti kapitala u koji se ulaže što ovisi o brojnim kretanjima na promjenjivom tržištu kapitala, stoga ugovaratelj ove vrste police životnog osiguranja samostalno snosi rizik ulaganja.
Nedovoljna briga za vlastitu budućnost te nedovoljno razvijena svijest o kulturi osiguranja općenito razlozi su zbog kojih građani u Hrvatskoj police životnih osiguranja ugovaraju čak 7 puta manje u odnosu na prosjek Europske unije. To je ujedno i razlog zbog kojeg društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje aktivno djeluju na promicanju znanja o dobrovoljnoj štednji kroz police životnih osiguranja ali i širenju financijske pismenosti provodeći brojne edukacije kako za mlađu populaciju, tako i za druge generacijske skupine, kao inicijatori projekta „Financijska pismenost u Republici Hrvatskoj“.  
Kako bi građanima dodatno približili opcije, mogućnosti i proizvode koje osiguratelji nude, u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine, Hrvatski ured za osiguranje u suradnji s društvima za osiguranje i uz potporu Hrvatske gospodarske komore provodi edukativno-informativni projekt SIGURNIJE SUTRA. Cilj projekta je povećati razumijevanjem financijskih proizvoda i pojmova na području osiguranja da bi se građani mogli pravovremeno i adekvatno zaštititi od brojnih privatnih i poslovnih rizika ali i štedjeti na siguran način. 


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?
Dakio | 29.8.2022. 15:10:28
Dodatno zdravstveno osiguranje(iskustva)
musawo | 2.4.2022. 16:18:26
BUY SSD CHEMICAL CLEANSING FOR MONEY+27717917137WHATSAPP
musawo | 2.4.2022. 16:21:49
Join illuminati and live happy life+27717917137whatsapp in south africa,sudan,namibia