Profil korisnika

Stručnjaci Hanfe sudjeluju na projektu jačanja kapaciteta Centralne banke Republike Kosova

Osiguranje.hr - 30.1.2023.

Predstavnici Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) sredinom siječnja održali su stručna predavanja zaposlenicima Centralne banke Republike Kosova (CBK) u okviru realizacije Programa za jačanje kapaciteta središnjih banaka Zapadnog Balkana. Riječ je o drugoj fazi projekta, započetoj u rujnu prošle godine, a za koju se očekuje da će trajati tri godine.

Provedbu tzv. Regionalnog programa financira Europska komisija, a provodi se s ciljem integracije središnjih banaka Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije? u Europski sustav središnjih banaka. Svrha je Regionalnog programa usklađivanje zakonodavstva financijskih usluga s pravnom stečevinom Europske unije te jačanje regulatornih i nadzornih kapaciteta spomenutih institucija.

U projektu sudjeluje 19 europskih središnjih banaka, uključujući i Hrvatsku narodnu banku, na čiji se poziv uključila i Hanfa te Njemačku središnju banku (Deutsche Bundesbank), koja je ujedno koordinator projekta. Naime, određene korisnice programa iskazale su potrebu za tehničkom pomoći iz područja osiguranja, što je nadležnost i djelokrug rada Hanfe, a posebno što se tiče procjene aktuarskog nadzora.  

Doprinos Hanfe u ovom konkretnom slučaju sastojat će se od dvije ekspertne misije i jednog studijskog posjeta Hanfi, a sve će biti provedeno tijekom ove godine. U ovoj fazi bilateralne suradnje između Hanfe i CBK-a, predstavnice Hanfe, voditeljica Direkcije za analizu osiguranja Iva Ivanković i voditeljica Odjela za aktuarsku analizu Suzana Dumančić, obje iz Sektora za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa,  upoznale su kolege iz CBK-a s hrvatskim iskustvima liberalizacije tržišta osiguranja od automobilske odgovornosti, pravnim okvirom, tržišnim trendovima koji su prethodili liberalizaciji, kao i onima na početku liberalizacije te u recentnom razdoblju.

Na taj su način kosovskim kolegama približena očekivanja u vezi s liberalizacijom tržišta auto osiguranja, mogući trendovi relevantnih pokazatelja u pojedinim vremenskim razdobljima te osviještena uloga regulatora i supervizora u procesima liberalizacije na tržištu osiguranja. Osim toga, bila je to prilika i za upoznavanje s primjerima stresnih scenarija i analiza osjetljivosti u vezi s portfeljem osiguranja od automobilske odgovornosti, ali i ostalim nadzornim iskustvima u vezi s drugim osigurateljnim proizvodima. Tom su prilikom podijeljena i stručna znanja i iskustva u vezi s generaliziranim linearnim modelom (GLM) i njegovom mogućom primjenom u obrađivanju visine premija osiguranja od automobilske odgovornosti, kao jedne od standardnih metoda za određivanje cijena i preuzimanje rizika u industriji osiguranja.

Osim zaposlenika CBK-a na radionicama su sudjelovali i aktuari s kosovskog tržišta osiguranja kako bi i sami usvojili nova znanja s obzirom na to da je tržište osiguranja Republike Kosova još u fazi razvoja, ali ima dosta sličnosti s hrvatskim tržištem u pogledu zastupljenosti vrsta osiguranja, fokusiranosti osiguravatelja i navika potrošača.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?
Dakio | 29.8.2022. 15:10:28
Dodatno zdravstveno osiguranje(iskustva)
musawo | 2.4.2022. 16:18:26
BUY SSD CHEMICAL CLEANSING FOR MONEY+27717917137WHATSAPP
musawo | 2.4.2022. 16:21:49
Join illuminati and live happy life+27717917137whatsapp in south africa,sudan,namibia