Profil korisnika

Marsh i Lloyd's lansiraju osiguranje brodova od ratnog rizika u Ukrajini

Osiguranje.hr - 17.11.2023.

Osiguravateljni posrednik Marsh, osiguravatelji Lloyd's iz Londona i ukrajinske državne banke pokrenuli su program za smanjenje troškova šteta na brodovima i posadi koji prevoze žito kroz crnomorski koridor, rekao je Marsh u srijedu.

Kijev je u kolovozu pokrenuo "humanitarni koridor" za brodove na putu za Afriku i Aziju kako bi zaobišao de facto blokadu u Crnom moru nakon što je Rusija odustala od dogovora kojima su posredovali Ujedinjeni narodi i koji je Kijevu jamčio pomorski izvoz tijekom rata.

Osiguravatelji Lloyd's iz Londona osigurat će program, koji osigurava 50 milijuna dolara ratnog pokrića trupa i 50 milijuna dolara osiguranja zaštite i odštete (P&I) za svako putovanje.
Brodovi obično imaju P&I osiguranje, koje pokriva štete za odgovornost trećih strana, uključujući ekološku štetu i ozljede. Zasebna pravila o trupu i strojevima pokrivaju plovila od fizičkog oštećenja.

Državna izvozno-uvozna banka Ukrajine (Ukreximbank) i zajmodavac u državnom vlasništvu Ukrgasbank osigurat će standby akreditive, a svaki će potvrditi njemačka DZ banka, rekao je Marsh u izjavi.

Dogovor je podržan od strane ukrajinskog Ministarstva gospodarstva. Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je kasno u utorak da aranžman uključuje 14 osiguravajućih društava, piše Reuters.

Program ima potporu britanske vlade, rekao je za Reuters Marcus Baker, Marshov globalni šef za pomorstvo i teret. "Znati da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva stoji iza ovoga... stvarno je pomoglo da se dobije kredibilitet koji treba", rekao je.

Premije osiguranja od ratnih rizika porasle su na čak 3% vrijednosti plovila nakon što je projektil oštetio trgovački brod u ukrajinskoj luci Pivdennyi prošlog tjedna, rekli su izvori iz industrije. Baker je rekao da bi program mogao smanjiti taj trošak na samo "trećinu postojeće cijene". Financijska potpora Ukrajine za shemu značila je da će osiguravatelji moći naplaćivati manje od trenutačno iznimno visokih cijena za putovanje kroz koridor, dodao je. "Oni (tržište) će moći dobiti povrat sredstava u svoje blagajne ako plate štete", rekao je, odbivši pružiti dodatne pojedinosti.

Program će osigurati pokriće za pošiljke kroz dunavske luke u Ukrajini, kao i Odesu, Chornomorsk i Pivdennyi. Predvodi ga Lloydov sindikat Ascot, rekao je Baker.

Marsh također vodi poseban aranžman za osiguranje stvarnog tereta žitarica u regiji. Ascot je također vodeći osiguravatelj u tom programu.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

tlopar | 15.4.2024. 13:35:51
Izvid štete u slučaju kad okrivljenik prometne nesreće pobjegne
tkrajnov | 20.12.2023. 18:00:32
članak 43 ili 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama
mkostincer | 13.10.2023. 22:43:45
Osiguranje od potresa
Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?