Profil korisnika

Izvršni direktor Huk-Coburga: "Tržište osiguranja u Njemačkoj je brutalno"

Osiguranje.hr - 21.11.2023.

Slabo gospodarstvo i stalna visoka inflacija trenutno predstavljaju velike izazove za njemačke osiguravatelje. Osobito u osiguranju automobila, pružatelji usluga očekuju značajne gubitke u 2023. Povećanje premija moći će samo djelomično nadoknaditi rastuća opterećenja sljedeće godine.

"Tržište u Njemačkoj je brutalno", rekao je šef Huk-Coburga, Klaus-Jürgen Heitmann, na Handelsblatt Insurance Summitu u Düsseldorfu, govoreći o oštroj konkurenciji u industriji. Ali i u drugim područjima mnogi osiguravatelji neće moći izbjeći daljnje povećanje premija za svoje klijente.

Osiguravatelji su uhvaćeni u dilemi: Posljednje, ali ne i najmanje važno, nadzorno tijelo od njih zahtijeva da ispune postojeće jazove u osiguranju - primjerice kod osiguranja štete od prirodnih katastrofa. Međutim, zbog rastućih troškova života, mnogi potrošači imaju samo ograničen prostor za trošenje više novca na osiguranje.

"U nesigurnim vremenima mnogi se ljudi suzdržavaju od sklapanja polica osiguranja", rekao je šef Axe iz Njemačke, Thilo Schumacher. Po njegovoj procjeni, posao će tek za godinu-dvije ponovno značajno krenuti.

Da je trenutno teška situacija u osiguravateljskoj industriji govori i činjenica da se indeks poslovne klime za sektor koji utvrđuje Ifo institut tijekom jeseni dodatno pogoršao. U trećem tromjesečju pao je za 5,8 do 0,8 bodova i sada je znatno ispod dugogodišnjeg prosjeka od 12,5 posto, kako je početkom tjedna objavilo industrijsko udruženje GDV.

Osiguravatelji automobila prave ogromne gubitke
Povećana inflacija vjerojatno će još dulje vrijeme opterećivati osiguravatelje imovine i nezgoda. Naglo rastuće cijene rezervnih dijelova i troškovi popravaka čine osiguranje vozila neisplativim za pružatelje usluga.

Prema riječima šefa Huk-Coburga, Heitmanna, kombinirani omjer industrije vjerojatno će ove godine biti 110 do 115 posto. Zaključak je da bi za svaki prikupljeni euro postojali troškovi do 1,15 eura. Snažna konkurencija u industriji prethodno je spriječila potrebna povećanja premija.

Vozači će ih sada morati očekivati sljedeće godine. "Budući da će troškovi šteta sigurno nastaviti rasti, osiguravatelji će još neko vrijeme zaostajati za razvojem", rekao je Heitmann. Konkretno, to znači: umjesto da ponovno rade profitabilno 2024., neki će osiguravatelji vjerojatno morati nastaviti koristiti svoju imovinu.

Treba ojačati prevenciju gubitaka
Međutim, samo prilagođavanje doprinosa neće riješiti probleme. "Sprečavanje gubitaka izazov je za društvo u cjelini. Puno se raspravlja o tome, ali još uvijek nije učinjeno dovoljno”, rekao je Giovanni Liverani, koji je odgovoran za poslovanje Generali grupe u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Menadžeri u osiguranju ipak ne smatraju dobrim rješenjem uvođenje obveznog osiguranja od elementarnih nepogoda. "Osoba mora moći sama odlučiti što želi osigurati, a što ne", kaže šef Axa Njemačka Schumacher. Posao osiguravatelja je jednostavno osigurati da rizici budu osigurani koliko god je to moguće.

Unatoč tome, industrija očekuje da bi ih tereti dugoročno mogli nadjačati. "Kada se osiguravate od prirodnih opasnosti, potrebna je kombinacija rješenja privatnog osiguranja i državne potpore", zahtijevao je Liverani iz Generali osiguranja.

Nadzor kritizira jazove u osiguranju
Europski regulator osiguranja EIOPA također je imao tu temu na dnevnom redu u utorak na konferenciji koja se održava paralelno s Handelsblatt Insurance Summitom. Šefica EIOPA-e, Petra Hielkema, kritizirala je da su jazovi u osiguranju u Europi još uvijek znatni. Prema tome, samo 25 posto šteta od elementarnih nepogoda nedavno je osigurano.

Vlade u Europi stoga moraju još jasnije dati do znanja kakvu podršku nude svojim građanima u slučaju štete. Ali također morate pokazati potrošačima do koje mjere se moraju zaštititi privatno, objasnila je Hielkema. Osiguravateljna industrija pak ne bi trebala samo prodavati proizvode, već mora nagrađivati i preventivne mjere.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

tkrajnov | 20.12.2023. 18:00:32
članak 43 ili 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama
mkostincer | 13.10.2023. 22:43:45
Osiguranje od potresa
Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?
Dakio | 29.8.2022. 15:10:28
Dodatno zdravstveno osiguranje(iskustva)