Profil korisnika

Popravci automobila u Njemačkoj: Satnica u autoservisima narasla na 173 eura

Osiguranje.hr - 6.10.2023.

Popravci automobila sve su skuplji. Razlog tome su, s jedne strane, visoke cijene rezervnih dijelova, ali i nagli rast satnica. Nova studija GDV-a kvantificira opseg.

Satnice u autoservisima prošle su godine ponovno značajno porasle. To proizlazi iz procjene udruženja njemačke industrije osiguranja (GDV). “Radovi na mehanici, električnim sustavima ili karoseriji koštali su u prosjeku 173 eura po satu u 2022. godini, što je bilo 5,5 posto više nego prethodne godine. Lakiranje je još skuplje: sat vremena košta čak 188 eura, 5,8 posto više nego prošle godine,” kaže direktor GDV-a Jörg Asmussen.

Ponovno povećanje cijena nastavlja razvoj koji GDV prati od 2017.: „Troškovi radionica brzo rastu: Dok je indeks potrošačkih cijena porastao za gotovo 14 posto od 2017. do 2022., radionice su povećale svoje satnice za 28 posto, lakirnice čak za 30 posto”, rekao je Asmussen. Za usporedbu, premije osiguranja od automobilske odgovornosti pale su za 3 posto u istom razdoblju.

Osiguravatelji bilježe iznadprosječno povećanje troškova popravaka
Za osiguravatelje, više satnice, zajedno s rastućim cijenama rezervnih dijelova, dovode do povećanja troškova popravaka nakon nezgoda. Prošle godine štete na automobilskoj imovini stajale su osiguravatelje od automobilske odgovornosti u prosjeku oko 3700 eura, što je bilo 8,4 posto više nego prethodne godine, rekao je Asmussen. U 2017. ta je vrijednost iznosila oko 2700 eura.

Ocjene GDV-a o satnici autoservisa i lakirnica temelje se na podacima organizacije DEKRA. 

Izvor: GDV

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Ostavite komentar