Profil korisnika

Lani u Srbiji poginula 53 radnika: Tek svaki treći povrijeđeni naplati povrede na radu

Dnevnik - 8.8.2019.

U posljednjih 15 godina samo je 30 posto radnika uspjelo naplatiti štetu koju su napravili na radu.Nakon donošenja Zakona o osiguranju od ozljeda radnika, koji je izradilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, radnici koji pretrpe ozljede na radu više se neće povlačiti kroz sudove da naplate štetu, već će novac dobiti odmah , piše Dnevnik.

Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ocjenio je da situacija u kojoj će poslodavci morati osigurati sve radnike kod osiguravajućih društava koja će im odmah platiti odštetu predstavlja pomak i nešto što bi moglo umanjiti lošu statistiku u zadnjih 15 godina. Po njegovom mišljenju kontroverzan je upravo dio sa osiguravajućim društvima.


Zakon se donosi na jesen

"Više smo za stvaranje posebnog fonda u koji bi poslodavci plaćali novac u svrhu osiguranja od posljedica nesreća", rekla je Mihajlović. 

"To bi bila mnogo bolje kontrolirana imovina, gdje radnici ili njihove obitelji ne bi imali problema s plaćanjem odštete."

Unija poslodavaca Srbije članica je Radne grupe za izradu zakona koja bi trebala biti usvojena na jesen. UPS prihvaća obvezno osiguranje od profesionalne štete za naknadu štete, ali smatra da bi pravnim aktom trebalo predvidjeti i regulirati sve slučajeve koji se mogu pojaviti u praksi, jasno odrediti opseg osiguranja, stopu, troškove i pružiti jasnim prikazima privrednicima o financijskim obvezama i učincima tog zakona.

Bolje za sve

Sindikati i poslodavci i zakonodavci slažu se da će uspostava učinkovitog sustava osiguranja od ozljeda na radu i profesionalne bolesti za kompenzaciju štete i oslobađanje gospodarstva od dugotrajnih sudskih postupaka zasigurno pridonijeti boljem funkcioniranju tržišta rada i poboljšanoj kvaliteti ljudskog kapitala.

Gospodarstvu, već opterećenom brojnim doprinosima, sigurno nije potreban novi fiskalni teret. Stoga će način na koji će se osigurati osiguranje biti od velikog značaja, hoće li poslodavci osigurati svoje radnike osiguravajućim društvima ili će se formirati poseban fond u koji će poslodavci plaćati novac za osiguranje od nezgode, procijenila je Unija poslodavaca. Srbije.Poslodavci također ističu da veliku pažnju treba posvetiti prevenciji, jer se zna da jedan dinar uložen u prevenciju vraća 16 puta više. Poslodavci, prema UPS-u, koji mnogo pažnje posvećuju sprečavanju i provedbi sigurnih i zdravih mjera rada, trebaju biti istaknuti i potaknuti da svoj način poslovanja čine primjerom drugima. Inače, prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja, branitelja i socijalnih poslova za zaštitu na radu, samo u prošloj godini zabilježeno je 779 teških ozljeda i 53 smrtno ozlijeđena. U prosjeku se godišnje dogodi oko 800 ozbiljnih ozljeda.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Što vam je najbitnije kod kupovine osiguranja?


Osiguranje Forum

Posjeti forum

mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)
rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA
andrea_ | 27.3.2019. 13:26:08
telefonski pozivi stranakama drugih osigurajavajućih kuća